"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Οι δέκα πιο επικίνδυνες πόλεις στον πλανήτη




Ποιες είναι οι επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές; 
Ακολουθεί η λίστα με τις δέκα πρώτες, σύμφωνα με την πολυεθνική αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re και όπως παρουσιάζονται από τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
1. Τόκιο - Γιοκοχάμα
Με 37 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν υπό την απειλή των σεισμών, των μουσώνων, των υπερχειλίσεων ποταμών και της πιθανότητας να συμβεί κάποιο τσουνάμι, η περιοχή του Τόκιο - Γιοκοχάμα είναι η πιο επικίνδυνη στον κόσμο. Περίπου το 80% των κατοίκων του Τόκιο, δηλαδή 29 εκατομμύρια άνθρωποι, κινδυνεύουν άμεσα από μεγάλο σεισμό. Η Ιαπωνία επίσης είναι η χώρα που απειλείται περισσότερο από τσουνάμι. Ο Μεγάλος Σεισμός του Κάντο το 1923 κατέστρεψε το Τόκιο και τη Γιοκοχάμα, αφήνοντας πίσω του περίπου 142.800 νεκρούς. 

 
2. Μανίλα, Φιλιππίνες
Χτισμένη κοντά στο ρήγμα των Φιλιππινών, η Μανίλα είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες πόλεις που μπορεί να ζει κανείς. Σεισμοί και τυφώνες πλήττουν την πρωτεύουσα των Φιλιππινών. Ο ισχυρότατος τυφώνας Χαϊγιάν, που έπληξε τη χώρα τον περασμένο χρόνο, κατέστρεψε πολλά νησιά, την παραλιακή πόλη Τακλομπάν και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους  

 
3. Δέλτα του ποταμού Περλ, Κίνα
Η περιοχή που περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, τη Σενζέν, την Ντονγκουάν, το Μακάου και την Γκουανγκζού φιλοξενεί περισσότερους από 42 εκατομμύρια ανθρώπους. Ενα από τα οικονομικά μεγαθήρια της Κίνας, με ΑΕΠ που υπολογίζεται στα 690 δισ. δολάρια, εκτείνεται σε μία πεδιάδα υπερχείλισης, που απειλείται από πολλές φυσικές καταστροφές: μετεωρολογικές παλίρροιες, κυκλώνες και πλημμύρες.  

 
4. Οσάκα - Κόμπε, Ιαπωνία
Η περιοχή Οσάκα - Κόμπε φιλοξενεί 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους που κινδυνεύουν από σεισμούς, όπως εκείνος του 1995, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Επίσης η περιοχή πλήττεται από σφοδρές καταιγίδες, ενώ αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο της υπερχείλισης ποταμού και της μετεωρολογικής παλίρροιας (ισχυροί άνεμοι σχηματίζουν τυφώνες που χτυπούν την Ανατολική Ασία σηκώνοντας γιγάντια κύματα). Η τοποθεσία της μητροπολιτικής περιοχής κατά μήκος των ακτών σημαίνει ότι τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν. Επιπλέον είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη περιοχή στον κόσμο για τσουνάμι.  

 
5. Τζακάρτα, Ινδονησία
Το 40% της Τζακάρτα βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Βρίσκεται σε ένα επίπεδο λεκανοπέδιο με μαλακό έδαφος κοντά σε ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι οι σεισμοί μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνοι για τους 17,7 εκατομμύρια κατοίκους της, καθώς το μαλακό έδαφος μεγεθύνει την ένταση των σεισμών. Αν σε αυτά προστεθεί και ο κίνδυνος των πλημμυρών, η Τζακάρτα είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες στις φυσικές καταστροφές πόλεις στον κόσμο.  


 
6. Ναγκόγια, Ιαπωνία
Οι πλέον εκτεθειμένες σε τσουνάμι πόλεις στον κόσμο βρίσκονται στην Ιαπωνία: Τόκιο - Γιοκοχάμα και Ναγκόγια, όπου στην καθεμία 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τσουνάμι. Με 12 εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά να βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να πληγούν από τσουνάμι, στην πραγματικότητα η εν λόγω φυσική καταστροφή επηρεάζει λιγότερους ανθρώπους από τις υπόλοιπες πέντε που αναφέρονται στην έρευνα. Ωστόσο, τα θύματα μπορεί να είναι πάρα πολλά.  

 
7. Καλκούτα, Ινδία
Η υπερχείλιση ποταμών επηρεάζει επίσης την Καλκούτα, με 10,5 εκατομμύρια κατοίκους να κινδυνεύουν. Ωστόσο, η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας κινδυνεύει επίσης από τα τσουνάμι με μισό εκατομμύριο ανθρώπους να είναι εκτεθειμένοι. Απειλείται και από τυφώνες.  

 
8. Ποταμός της Σαγκάης, Κίνα
Με τόσες πόλεις που έχουν χτιστεί στις πεδιάδες υπερχείλισης και στα δέλτα των ποταμών, οι πλημμύρες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιφέρειας. Με 11,7 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες, η Σανγκάη βρίσκεται πρώτη στη σχετική λίστα. Αλλες πόλεις που κινδυνεύουν είναι η Μπανγκόκ, το Μέξικο Σίτι, η Βαγδάτη, το Παρίσι και η Ντόχα.  

 
9. Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες
Μία από τις πιο σεισμογενείς πόλεις στον κόσμο, αφού βρίσκεται στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα – ωστόσο δεν επηρεάζεται από τσουνάμι. Οι ζώνες υποβύθισης, που σχηματίζονται από τη σύγκλιση μιας ηπειρωτικής και μιας ωκεάνιας πλάκας, δημιουργούν μεγαλύτερα τσουνάμι από τα ρήγματα ολίσθησης κατά παράταξη, όπως αυτό του Αγίου Ανδρέα και της Βόρειας Ανατολίας.  

10. Τεχεράνη, Ιράν
Και όμως, η πιο επικίνδυνη περιοχή για σεισμούς δεν είναι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα ή το Δαχτυλίδι της Φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Οι 13,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Τεχεράνης κινδυνεύουν, όπως και οι κάτοικοι της Τασκένδης, πρωτεύουσας του Ουζμπεκιστάν, και του μεγαλύτερου μέρους της Τουρκίας. Ο τελευταίος σεισμός στην Τεχεράνη ήταν το 1830, αλλά η αντισεισμική προστασία είναι ελάχιστη.  























Δεν υπάρχουν σχόλια: