"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη


Την ώρα που η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα της Κριμαίας και τη ρωσική σύνδεσή της, η κίνηση απόσχισής της κερδίζει έδαφος καθώς και άλλες περιοχές και πόλεις στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ των δημοψηφισμάτων για επανασχεδιασμό των συνόρων -ανάμεσά τους όχι μόνο οι «γνωστές» Καταλονία και Σκοτία, αλλά και το ουκρανικό Ντόνετσκ και η Βενετία.
 
Την ίδια στιγμή, το δρόμο της Κριμαίας προς τη Μόσχα θέλει να ακολουθήσει και η Υπερδνειστερία, που έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της εδώ και 24 χρόνια, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος και θεωρείται τμήμα της Μολδαβίας.
 
* Καταλονία: 
 Βαθιά πίσω στο χρόνο φθάνουν οι αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας, με τον ηγέτη της περιφερειακής της κυβέρνησης, Αρτούρ Μας, να ηγείται της πρωτοβουλίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου 2014, για τη σύσταση ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους. Γνωστή άλλωστε είναι και η αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υποστηρίζει ότι η πρόταση είναι αντισυνταγματική και στις 8 Απριλίου το ισπανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει «όχι» στη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. 

* Σκοτία: 
Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι Σκοτσέζοι σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της στο δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου, με το ποσοσό να αγγίζει πλέον το 39%, σημειώνοντας αύξηση δύο μονάδων σε σχέση με τα ποσοστά δημοσκοπήσεων τον Φεβρουάριο. Καθημερινά μοιάζει να μειώνεται και ο αριθμός των πολιτών της Βρετανίας που καταψηφίζουν τη διάσπαση της Σκοτίας -τώρα πλέον 46% σε σχέση με 49% τον Φεβρουάριο. Σκληρή εκστρατεία για να «κρατήσει» τη Σκοτία διεξάγει το Λονδίνο, με το επιχείρημα ότι τα κοινά οφέλη για τη χώρα ενισχύονται με τη διατήρηση της ένωσης και όχι τη διάσπαση, ενώ αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι το αποτελέσμα θα κριθεί στο νήμα. 

* ΒΕΝΕΤΙΑ: 
Εν τω μεταξύ διαδικτυακό δημοψήφισμα πραγματοποιείται στη Βενετία για να αποφασίσουν οι πολίτες της εάν επιθυμούν να αποσχιστούν από την Ιταλία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην ιταλική πόλη, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προωθούν οι τοπικές αρχές, τοπικά κόμματα και ακτιβιστές που τάσσονται γενικά υπέρ του διαχωρισμού του πλούσιου Βορρά από τον φτωχό ιταλικό Νότο. Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος της Βενετίας ζητούν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν διαδικτυακά στο ερώτημα: «Θέλετε το Βένετο να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ομοσπονδιακή δημοκρατία;». Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι τα 2/3 των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της περιφέρειας Βένετο, με πρωτεύουσα τη Βενετία, τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, ωστόσο, όπως τονίζουν συνταγματολόγοι στο BBC, η ψήφος τους δεν μπορεί να είναι νομικά δεσμευτική.

* Υπερδνειστερία: 
Σε παράλληλες εξελίξεις, η υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας, Νίνα Στάνσκι, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να σταθεί στο πλευρό της χώρας της όπως έκανε και στην περίπτωση της Κριμαίας. Οι δηλώσεις της Στάνσκι ακολούθησαν αίτημα του Ανώτατου Συμβουλίου της Υπερδνειστερίας, στο οποίο ζητά από τη Μόσχα να προχωρήσει στη διαμόρφωση νομοσχεδίου για ενσωμάτωσή της στη ρωσική ομοσπονδία. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι κάτοικοι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία.

Αίσθηση προκαλεί και μία ακόμη διαδικτυακή εκστρατεία ανεξαρτητοποίησης, αυτή κατοίκων του ουκρανικού Ντόνετσκ, που, υπενθυμίζοντας ότι η πόλη ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από τον Ουαλό Τζον Χιουζ, ζητούν την απόσχισή της από την Ουκρανία και την ένωσή της με τη Μ. Βρετανία! Πολλοί αναλυτές σχολιάζουν ότι απλώς είναι μια κίνηση με στόχο να καυτηριαστεί η απόφαση της Κριμαίας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η εκστρατεία του Ντόνετσκ ξεκίνησε για να διερευνηθεί το έδαφος. 

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, CNN, www.telegraph.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια: