"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ : "Βήματα για αλλαγή του παιχνιδιού" εισηγούνται οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προωθούν «βήματα για αλλαγή του παιχνιδιού» σε Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά, με στόχο τη δημιουργία νέας δυναμικής στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ.
 


Ερωτηθείς μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, στα γραφεία του κόμματος, για το ρόλο των ΗΠΑ στην προώθηση ΜΟΕ από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Κόνινγκ είπε ότι αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο ΜΟΕ(Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης).
 


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την έκφραση «βήματα για αλλαγή του παιχνιδιού».  


Είπε ότι οι ΗΠΑ προτείνουν τα «βήματα» αυτά τόσο προς την πλευρά της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στο Κυπριακό.
 


«Τα συζητούμε με κάθε ευκαιρία με όλους τους εμπλεκόμενους», είπε και πρόσθεσε ότι «τέτοια βήματα μπορούν να συμβάλουν πολύ θετικά στην κατάληξη και εφαρμογή μιας συνολικής λύσης».
 


Ο κ. Κόνιγκ επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου θα αποτελούσε ένα πολύ θετικό βήμα και ένα «παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού» που θα άλλαζε την ψυχολογία και διάθεση του Κυπριακού λαού. Τόνισε όμως ότι τα ΜΟΕ δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αντικαταστήσουν τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.


Από την πλευρά του κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα οι θέσεις αρχών των ΗΠΑ στη διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας να ταυτιστούν στο Κυπριακό.
 

Αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Κόνινγκ έκανε λόγο για «επικίνδυνες και πολύ αρνητικές επιδράσεις της ρωσικής πολιτικής», λέγοντας ότι διαπίστωσε συνεννόηση των δύο πλευρών στο θέμα.
 

Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ και εταίρος των ΗΠΑ, καλείται να συμβάλει στις προσπάθειες να πεισθεί η Ρωσία να επιστρέψει στο δρόμο της διπλωματίας, του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας, πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: