"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Επανάσταση

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

Με την ευκαιρία της επετείου της επαναστάσεως των αρματολών και των κλεφτών. Των αρματολών που οι σημερινοί επίγονοι  εγκατέλειψαν στον σκουπιδοτενεκέ και των κλεφτών που αποθέωσαν με την ευκαιρία της παρελάσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, που τις μετέτρεψαν σε ιδιωτικό τους χρυσωρυχείο

 Με την ευκαιρία της εξέδρας των επίσημων γύφτικων σκεπαρνιών και των λογύδριων που βγάζουν από την κωλότσεπη με την ίδια ευκολία που βγάζουν τα χαρτομάντιλα για να σφουγγίσουν τις μύξες και τις ροχάλες τους.

Και με την ευκαιρία της εξόδου στις αγορές και το πέτσινο τέλος της κρίσης και την αρχή της ανάκαμψης. 
 
Με την ευκαιρία όλης αυτής της υποκριτικής, ανελέητης διαδικασίας που αρχίζει και τελειώνει με μία μόνο λέξη: Φιλοτομαρισμός. Μόνο αυτός ο τάχα μου εθνικός τους πατριωτισμός. 
 
Με ευκαιρία όλα αυτά:

Ποιο το κυβερνητικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης; 
 
Το κανένα! 
 
Ποιοι οι πυλώνες της οικονομικής ανόρθωσης; 
 
Ο κανείς. 
 
Ποιοι οι σύμμαχοι αυτής της παραγωγικής πορείας; 
 
Ο κανείς! 
 
Ποιο το σχέδιο του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Στουρνάρα;
 
Το κανένα!
 
Ολη η φροντίδα, όλη η αγωνία, όλο το  σκηνοθετημένο στρατήγημα της εικονικής επικοινωνίας, καταλήγει στην εξής πονηρία. Να βγάλουμε εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή και έτσι να επαναφέρουμε  κάποια ψηφουλάκια στο μαντρί. Να προωθήσουμε πλαγίως τις τάχα μου κεντροαριστερές ομαδούλες και φραξιούλες ώστε να θολώσουμε τα νερά κι έτσι να αφαιρέσουμε ψήφους από τον Αλέξη Τσίπρα. Και μαζί με όλα αυτά να μοιράσουμε μερικά κατοστάρικα στις ευπαθείς ομάδες. Κάπως έτσι θα διατηρήσουμε τις καρέκλες μας και θα προστατεύσουμε την εξουσία μας. Ωραία. Και μετά; Α μετά βλέποντας και κάνοντας!

Σήμερα η Επανάσταση είναι ταυτόσημη με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας. 
 
Σήμερα η Επανάσταση είναι ταυτόσημη με την προστασία κάθε ανθρώπινης δύναμης που είναι προσηλωμένη σ' αυτή την παραγωγική διαδικασία. Από τη μικρότερη μονάδα της απλής οικοτεχνίας μέχρι  τη μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία. 
 
Σήμερα η Επανάσταση είναι ταυτόσημη με την εκδίωξη και την εξολόθρευση κάθε ίχνους κρατικοδίαιτης, ρεμπεσκέδικης, παρασιτικής πελατείας. 
 
Και σήμερα οι συμμαχικές δυνάμεις αυτής της Επανάστασης είναι ταυτόσημες με τον μικρότερο παραγωγό, όσο και με τον μεγαλύτερο βιομήχανο, από τη μια και με τους εργάτες και εργαζόμενους του μόχθου, του ιδρώτα, του πόνου και της καθημερινής αγωνίας από την άλλη.

Οι ενδιάμεσες «ομάδες» είτε είναι ουδέτερες είτε εχθρικές. Τις πρώτες τις ανέχεσαι. Τις δεύτερες τις θανατώνεις και τις εξολοθρεύεις. Γιατί σήμερα ο χτεσινός Τούρκος και ο προχθεσινός Οθωμανός κατακτητής, ο επικυρίαρχος και αποικιοκράτης είναι Ελληνας πολίτης, μιλάει ελληνικά, είναι χριστιανός ορθόδοξος, προσκυνάει τους ίδιους αγίους με σένα και ομνύει στο ίδιο ευαγγέλιο!

Ποιο το σημερινό, αληθινό, πρόσταγμα, αυτό που λένε «διακύβευμα» για την ανάκαμψη της χώρας; 
 
 Ενα και μοναδικό. Οπως τότε η τρύπια σημαία του Κολοκοτρώνη έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος». Ετσι και σήμερα πρέπει να  γράψει:  
«Παραγωγή ή Θάνατος». Αυτός και μόνο αυτός ο  μοναδικός δρόμος για την ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό, την οριστική αποδέσμεση της πατρίδας από την ομηρία  των τρωκτικών. Αποδέσμευση από τον κρατικοδίαιτο, αεριτζίδικο καπιταλισμό. Από τη μεσιτεία των λαμογιών. Από την πανδημία που κατατρώει τον μόχθο των σκληρά εργαζόμενων παραγωγών.

Το συμπέρασμα ένα και μοναδικό. 
 
Παράγεις; Τρως! 
 
Δεν παράγεις; Πεινάς και σαν τον επαίτη  ανοίγεις την παλάμη και κάθε Αμερικανο-γερμανό προσκυνάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: