"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Από το Κόσοβο στην Κριμαία

EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων -άρχισαν την παραμονή της 25ης Μαρτίου του 1999- από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας που απέφεραν την απόσχιση του Κοσόβου, και τις δραματικές εξελίξεις στην Κριμαία, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. 

Τότε η Δύση, με μια γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση, που έσπειρε τον θάνατο και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της -μικρής- Γιουγκοσλαβίας, αφαίρεσε από τη Σερβία το Κόσοβο και μερικά χρόνια αργότερα το παρέδωσε στον σύγχρονο βαλκανικό χάρτη ως δεύτερο αλβανικό κράτος. «Ανθρωπιστικούς λόγους» επικαλέστηκαν τότε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι για να αποσπάσουν βίαια από ένα σύγχρονο κράτος εδάφη του.
Ποιοι ήταν αυτοί; 

Η καταπίεση από τον Μιλόσεβιτς των Αλβανών, που πληθυσμιακά υπερτερούσαν συντριπτικά. Τουλάχιστον αυτό προβλήθηκε ως επιχείρημα. Δεν ήταν ψέμα ότι το καθεστώς του Βελιγραδίου είχε αφαιρέσει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα από του Αλβανούς. Και λοιπόν;  

Δεν θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα, το πανίσχυρο ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. να εξαναγκάσουν έναν ήδη ετοιμόρροπο δικτάτορα να παραχωρήσει ισονομία και ισοπολιτεία σε μια εθνότητα εντός των ορίων της επικράτειάς του, χωρίς να χρειαστεί να μετατρέψουν σε ερείπια μια ολόκληρη χώρα και να προκαλέσουν εκατόμβη νεκρών και τραυματιών; 

Δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κανείς. 

Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι άλλος ήταν ο σχεδιασμός: η ικανοποίηση του αιτήματος των Αλβανών για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους

Δεν έβλεπαν οι ιθύνοντες της πολιτικής της Δύσης ότι με την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για τις όχι λίγες, «παγωμένες διενέξεις» στην ευρύτερη περιοχή;  

Πίστεψαν, αλλιώς δεν εξηγείται, ότι με το να χαρακτηρίσουν το Κόσοβο, sui generis, «μοναδική περίπτωση» δηλαδή, θα απέτρεπαν άλλες αποσχίσεις. 

 Αποδείχθηκε ότι μέτρησαν λάθος. Η απάντηση θα έρθει το 2008 με τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Γεωργία και την προσάρτηση της Νότιας Οσετίας.
Δεν νομιμοποιείστε να ομιλείτε, γιατί πρώτοι εσείς τα κάνατε στο Κόσοβο, σάρκασε τότε το Κρεμλίνο και οι Δυτικοί σιώπησαν. 

Τώρα η Μόσχα, έχοντας καταβροχθίσει την Κριμαία, γελάει και πάλι με τις οιμωγές της Δύσης, με τον Λαβρόφ να υπενθυμίζει τα του Κοσσόβου και τον Ομπάμα να ψελλίζει πως εκεί υπήρχαν νεκροί. Πονηρός ο Πούτιν, απέφυγε να μιλήσει για sui generis στην Κριμαία, ανοίγοντας ήδη την όρεξη της Υπερδνειστερίας.
Το τζίνι έχει βγει ήδη από το μπουκάλι: 

«Τι θα γίνει αν αύριο οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί στη Λεττονία θελήσουν να αποσχιστούν ή το ένα εκατομμύριο τουρκικής καταγωγής συμπολιτών μας καλέσει τον Ερντογάν;», αναρωτήθηκε δημοσίως ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβενλίεφ.
Και αν οι ουγγρικής καταγωγής πληθυσμοί της Τρανσυλβανίας θελήσουν να αποσχιστούν από τη Ρουμανία και ζητήσουν να ενωθούν με την Ουγγαρία; 


Και αν κάνουν το ίδιο οι Ελληνες της Αλβανίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: