"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Δημοκρατία των ολιγαρχών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ


Στις 22 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Σταϊνμάγερ επισκέφτηκε στο Ντόνετσκ της Ανατολικής Ουκρανίας τον κ. Σεργκέι Ταρούτα και έξω έγιναν διαδηλώσεις και ταραχές υπέρ της Ρωσίας. 

Το πρώτο ερώτημα είναι ποιος είναι ο κ. Σεργκέι Ταρούτα που αξίζει τόσο, ώστε να μετακινηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκης δύναμης για να τον επισκεφθεί; 

Και γιατί έγιναν ταραχές εξ αιτίας αυτής της επίσκεψης;

Ο κύριος Σεργκέι Ταρούτα είναι ολιγάρχης. Είναι ένας από τους τέσσερις ολιγάρχες στους οποίους ανέθεσε η νέα ουκρανική κυβέρνηση τον ρόλο Περιφερειάρχη. Ειναι ο Περιφερειάρχης της περιοχής του Ντόνετσκ. Η περιοχή του Ντόνετσκ, γνωστή ευρύτερα ως Ντομπας, είναι η καρδιά της Βαριάς Βιομηχανίας της Ουκρανίας, με ορυχεία, χαλυβουργεία, μεταλλευτικά εργοστάσια και πολλές άλλες παρόμοιες παραγωγικές δραστηριότητες που συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Ουκρανίας.

Ο πάμπλουτος, κ. Ταρούτα, από τους κύριους επενδυτές και εργοστασιάρχες της περιοχής, αλλά επίσης παλαιός υποστηρικτής του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, του οποίου το Ντόνετσκ ήταν η ισχυρή κομματική του βάση, αλλάζοντας στρατόπεδο και υποστηρίζοντας τώρα τους αχυράνθρωπους της κυρίας Τιμοσένκο, αμείφθηκε με τη θέση του Περιφερειάρχη, από την οποία βέβαια θα φροντίσει για την αξιοποίηση των πολύ κερδοφόρων ορυχείων που ανήκαν στον υιό Γιανουκόβιτς, ο οποίος τα εγκατέλειψε φεύγοντας με τον πρόεδρο.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι οι ολιγάρχες που στήριζαν τον Γιανουκόβιτς στράφηκαν μετά από υλική συμφωνία στη στήριξη των αντιφρονούντων και σε διορισμό κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους

Οι Ρώσοι, για να υπογραμμίσουν τις βλέψεις τους στην Ανατολική Ουκρανία, ενθάρρυναν τους Ρωσόφιλους κατοίκους της περιοχής σε διαδηλώσεις με συνθήματα «Ρωσία, Κριμαία, Ντόνετσκ, Δημοψήφισμα», ώστε να αντιληφθεί ο κ. Σταινμάγερ την ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Είναι τραγικό να διαπιστώνεται ότι μεγάλο μέρος της κατάστασης της δύστυχης αυτής χώρας οφείλεται στις μάχες μεταξύ ολιγαρχών για τη νομή του πλούτου της, που, ανάλογα με τα συμφέροντα, γίνονται Δυτικόφιλοι ή Ρωσόφιλοι. 

Είναι απογοητευτικό όμως να αμείβονται με αναγνώριση από τον υπουργό Εξωτερικών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δύναμης. Την ώρα που ο κ. Σταϊνμάγερ νομιμοποιούσε τον κ. Ταρούτα, οι διαδηλωτές απ' έξω νομιμοποιούσαν την απόσχιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: