"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ και ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εμμένει η ΔΗΜΑΡ στην αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης! - Στην 1η γραμμή του "πατριωτικού" αγώνα (ποιός άλλος?) οι Δραγωνορεπούσηδες !


Εκδήλωση για τη μειονότητα στη Θράκη πραγματοποίησε η ΔΗΜΑΡ, πριν από μερικές μέρες. Η ημερίδα ήταν μια διοργάνωση από τους Τομείς Ευρωπαϊκής-Εξωτερικής Πολιτικής και Δικαιωμάτων του κόμματος, με θέμα: «Θράκη και μειονότητες: Η συνύπαρξη, οι μύθοι και οι πραγματικότητες». Από τον τίτλο και μόνο μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποιο ήταν το περιεχόμενο, αλλά και τι ειπώθηκε σε αυτήν…
 
Ομιλητές (προς το παρόν) ο πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ, το μέλος του κόμματος στη Ροδόπη Συμεών Σολταρίδης, ισλαμολόγος, αλλά και δημοσιογράφος που για αρκετά χρόνια δίδασκε Θρησκευτικά στη μέση εκπαίδευση, και δύο μέλη της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης, ο δικηγόρος Κώστας Γούναρης και ο δημοσιογράφος στην ΕΡΑ Κομοτηνής Σαμή Καραμπουγιούκογλου, ενώ συντόνισε η δικηγόρος και αντιδήμαρχος Αθηναίων Μαρία Κουβέλη.
Παρεμβάσεις έκαναν οι δύο βουλευτίνες της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη, αλλά και η καθηγήτρια του Καποδιστριακού και εκπρόσωπος του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, που «τρέχει» στη Θράκη τα τελευταία 17 χρόνια, Θάλεια Δραγώνα.

Το γνωστό βουλευτικό δίδυμο, που τα μέρη του διαγωνίζονται μεταξύ του τους τελευταίους μήνες για το ποιο από τα δύο θα… λάβει το παράσημο για την προσφορά καλών υπηρεσιών προς την πατρίδα (την Τουρκία, εννοείται), όπως ήταν φυσικό έκανε και πάλι τη διαφορά…

Η κ. Γιαννακάκη υποστήριξε ότι η «Τουρκική» Ένωση Θράκης θα πρέπει να αναγνωριστεί, επιχειρηματολογώντας ότι, εξαιτίας της «αδικαιολόγητης άρνησης συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η χώρα μας διασύρεται στα διεθνή φόρουμ» και πρόσθεσε με έμφαση πως «η λειτουργία της Ένωσης δεν συνιστά, επί της ουσίας, κανέναν κίνδυνο για την εθνική μας ακεραιότητα».

Αλλά και η γνωστή κυρία Ρεπούση, στην παρέμβασή της, υπογράμμισε πως «τα τελευταία χρόνια συντελέστηκαν βήματα προόδου στα δικαιώματα της μειονότητας, με μέτρα και θετικές διακρίσεις που λήφθηκαν από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας, και τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στην πρωτοπορία υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, με τις ευθείες βολές που δέχεται από το εθνικιστικό κατεστημένο»…

Κατά τα άλλα, ο Ιλχάν Αχμέτ ανέπτυξε το θέμα των βακουφίων και έκανε μια συγκριτική μελέτη του καθεστώτος που ισχύει σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Συμεών Σολταρίδης μίλησε για το καθεστώς του μουφτή στη Δυτική Θράκη και τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα τα ισχύοντα στη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Κώστας Γούναρης προέβη σε μια ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα που σημάδεψαν τα μειονοτικά ζητήματα μετά το 1974, ενώ ο Σαμή Καραμπουγιούκολγου έκανε μια εκτενή αναφορά στα τρέχοντα προβλήματα της μειονότητας από τα εκπαιδευτικά ελλείμματα έως τα θέματα εφαρμογής του ιερού ισλαμικού νόμου και τους τίτλους κυριότητας που μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποδοθεί στους πολίτες των ορεινών περιοχών Ξάνθης και Ροδόπης.

Τέλος, η κ. Δραγώνα, μια και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων εκπνέει στα τέλη του 13 (κι ο αγώνας για να συνεχιστεί ή να μετατραπεί έχει ήδη ξεκινήσει), αναφέρθηκε στο πλέγμα των ρυθμίσεων που αφορούν τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: