"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η κρίση βαθαίνει, οι Κροίσοι πληθαίνουν

Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και το διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές, οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 0,7%, στα 2.160 άτομα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Wealth X Solutions με τίτλο «Ultra High Net Worth Individuals» (UHNWIs) για τους πλουσιότερους ανθρώπους του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων υπολογίζεται στα 6,2 τρισ. δολάρια ή 4,7 τρισ. ευρώ. 

Η μεγαλύτερη αύξηση σε περιουσιακά στοιχεία καταγράφεται στην περιοχή της Ωκεανίας και ειδικότερα της Αυστραλίας, αλλά η αφρόκρεμα των πλουσίων κατοικοεδρεύει στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια.  

Ομως, η εξασθένηση της αναπτυξιακής δυναμικής σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχουν επηρεάσει χαμηλότερες κλίμακες... των πλέον εύπορων ανθρώπων του κόσμου. Αναφερόμαστε σε εκείνους που δηλώνουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. δολαρίων.

Οπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Wealth X Solutions, ο συνολικός πληθυσμός των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, δηλαδή των UHNWIs, προσδιορίζεται στα 187.380 άτομα με συνολική περιουσία της τάξεως των 25,8 τρισ. δολαρίων ή 19,77 τρισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Στις χώρες της Βορείου Αμερικής κατοικεί εδώ και χρόνια η πλειονότητα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου (65.295 άτομα). Η συνολική περιουσία τους υπολογίζεται στα 8,8 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι κατά 2,8% μεγαλύτερη από το 2011. 

Στην Ωκεανία, οι πλέον ευκατάστατοι, με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκαν κατά 5,9%, στις 3.870. Ταυτόχρονα, ο συνολικός τους πλούτος είναι κατά 4,4% μεγαλύτερος, στα 475 δισ. δολάρια. 

Στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των πλουσίων αυξήθηκε κατά 2,2% στις 4.595, αλλά η περιουσία τους μειώθηκε κατά 1,4% στα 710 δισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των πλουσίων μειώθηκε κατά 1,9% στα 53.440 άτομα, ενώ πτώση κατά 2,7% στα 5,33 δισ. ευρώ ή 6,950 δισ. δολάρια καταγράφηκε στην αξία της περιουσίας τους. Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung με στοιχεία της κυβέρνησης, η Γερμανία, όπου η περιουσία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. 

Προκύπτει, ως εκ τούτου, ότι στο 10% των πλουσιότερων πολιτών ανήκει το ήμισυ του ιδιωτικού πλούτου.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν σε αξία κατά 800 δισ. ευρώ τη δεκαετία μέχρι το 2012, όταν η περιουσία των ιδιωτών διπλασιάστηκε στα 10 τρισ. ευρώ.

Στη Λατινική Αμερική, ο αριθμός των πλέον εύπορων αυξήθηκε στα 14.750 άτομα, δηλαδή κατά 3,5%, αλλά η περιουσία τους μειώθηκε κατά 3,3%, στα 2,185 δισ. δολάρια. Στα 42.895 άτομα υπολογίζονται οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Ασία, δηλαδή είναι κατά 2,1% λιγότεροι από πέρυσι, με την περιουσία τους να έχει εξασθενήσει κατά 6,8%, στα 6,250 δισ. δολάρια.

Οπως αναφέρουν, όμως, οι οικονομικοί αναλυτές, οι πολυεκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι της Ασίας θα ξεπεράσουν τους «ανταγωνιστές» στις ΗΠΑ μέχρι το 2025, δηλαδή μια επταετία νωρίτερα από το 2032, οπότε είχε υπολογιστεί αρχικά

Η έκθεση της Wealth X καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμένος πλούτος του πληθυσμού των ισχυρότερων οικονομικά ατόμων υπερβαίνει το συνδυασμένο ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Κίνα. Κατά μέσον όρο, η περιουσία καθενός από τους 2.160 δισεκατομμυριούχους του κόσμου υπολογίζεται στα 2,98 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων εντοπίζεται στην κλίμακα των 30 με 49 εκατ. δολαρίων, σε ατομικό πλούτο. Η συνδυασμένη περιουσία τους εκτιμάται στα 3,3 τρισ. δολάρια και αντιστοιχεί στο 12,7% των περιουσιακών στοιχείων των UHNW.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: