"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Καθηγητές οφείλουν εκατομμύρια στα ΑΕΙ !!!


Λίστες με πανεπιστημιακούς που δεν αποδίδουν χρήματα στα Ιδρύματα, όπως προβλέπει ο νόμος, από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος κυκλοφορούν στα πρυτανικά γραφεία των ΑΕΙ. Πρόκειται για ένα σημαντικό σκάνδαλο απώλειας χρημάτων, καθώς τα χρόνια της ευημερίας (και των κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων που εισέρρεαν στα ΑΕΙ) ουδείς ενδιαφέρονταν με ζέση να... κυνηγήσει τους διαφεύγοντες πανεπιστημιακούς

«Εκατομμύρια ευρώ χρωστούν μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι», ανέφερε  πανεπιστημιακός με διοικητική πείρα σε εμβληματικό, κεντρικό Ιδρυμα της χώρας. Ομως πλέον, η οικονομική στενότητα των ΑΕΙ έχει οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες , πρυτάνεις και τους αρμόδιους αντιπρυτάνεις να ανοίξουν τη λίστα με τους πανεπιστημιακούς που έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, και να τους καλούν να... περάσουν από το ταμείο για τα οφειλόμενα.

Ειδικότερα, το θέμα αφορά το «15% για τον ΕΛΚΕ», όπως είναι γνωστό. Κάθε πανεπιστημιακός που έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών, οφείλει να καταβάλει το 15% των εισπράξεών του από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός του στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματός του. Για να μπορούν να ελέγχουν οι υπηρεσίες του ΑΕΙ τα έσοδα του κάθε πανεπιστημιακού, πρέπει τα μπλοκ των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των πανεπιστημιακών να σφραγίζονται από τους υπαλλήλους των ΕΛΚΕ, όπως ακριβώς κάνουν οι ΔΟΥ στα μπλοκ των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ηδη, σε μεγάλα πανεπιστήμια έχει αρχίσει η... επιχείρηση απόδοσης του 15%, με τηλεφωνήματα προς εκείνους που οφείλουν. Αντιπρύτανης, ο οποίος προ τριετίας είχε ηγηθεί ανάλογης προσπάθειας στο Ιδρυμά του, ανέφερε  ότι το ποσοστό όσων δεν αποδίδουν το 15% κυμαίνεται από Ιδρυμα σε Ιδρυμα. «Είναι τουλάχιστον 30% σε κάθε μεγάλο Ιδρυμα με ισχυρές σχολές πανεπιστημιακών που μπορούν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό, που έχει και μία ακόμη πτυχή. Συνήθως, καταβάλλουν το 15% εκείνοι που έχουν χαμηλά έσοδα. Μεταξύ εκείνων που δεν καταβάλλουν το 15%, είναι οι μεγαλο-οφειλέτες». Το θέμα, άλλωστε, διχάζει την πανεπιστημιακή κοινότητα, προκαλώντας μάχες οπισθοφυλακής. 

Ηδη, προ 12 ετών κατατέθηκαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, που θεωρεί ότι το ποσοστό πρέπει να διαβαθμιστεί ανά επαγγελματικό κλάδο, έθεσε το θέμα στον υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο. «Πέραν των όποιων δικαστικών εμπλοκών που είναι σε εξέλιξη, το θέμα πρέπει να συζητηθεί μέσα από ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο μεταξύ πολιτείας και ακαδημαϊκού συστήματος και να καταλήξει σε μια δίκαιη και λειτουργική λύση, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να παρατείνονται καταστάσεις παρατυπίας μέσα στο ακαδημαϊκό σύστημα» αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Την ίδια στιγμή στα πανεπιστήμια συνεχίζεται η αναστάτωση που προκαλούν οι αντιδράσεις στον νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών, μετά μία επεισοδιακή συνεδρίαση υπό τις φωνές φοιτητών, αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι ρυθμίσεις του 4076/12, που επέφερε βασικές αλλαγές στον αρχικό νόμο 4009/11, είναι αντισυνταγματικές. Επίσης, στο Οικονομικό Αθηνών φοιτητές παρεμπόδισαν την εφορευτική επιτροπή να φθάσει στις αίθουσες-εκλογικά τμήματα για τις εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος. «Οι οργανωμένες ομάδες που ακυρώνουν βίαια το ύψιστο δικαίωμα της δημοκρατικής συμμετοχής στην εκλογή οργάνων διοίκησης πρέπει να απομονωθούν, καθώς συμβάλλουν στην περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου» ανέφερε σε ανακοίνωση η παράταξη πανεπιστημιακών Αριστερή Μεταρρύθμιση, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου και τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: