"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΥΒΑ: : Νέα μέτρα για επαναπατρισμό όσων έφυγαν χωρίς άδεια εξόδου μετά τις συμφωνίες του 1994 με τις ΗΠΑ

Νέα μέτρα για τη μετανάστευση ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κούβα, τα οποία ευνοούν τον επαναπατρισμό μεταναστών, γιατρών ή αθλητών, που εγκατέλειψαν τη χώρα χωρίς άδεια εξόδου στη διάρκεια αποστολών στο εξωτερικό στη δεκαετία του 1990.
«
Η προσωρινή είσοδος στη χώρα θα επιτραπεί σε αυτούς που μετανάστευσαν παράνομα μετά τις συμφωνίες του 1994 με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Τα μέτρα επεκτείνονται σε
«επαγγελματίες της υγείας και αθλητές που, χωρίς προηγούμενη άδεια, εγκατέλειψαν τη χώρα μετά το 1994 και έχουν ζήσει τουλάχιστον οχτώ χρόνια στο εξωτερικό».

«
Ωστόσο, τα νέα μέτρα δεν αφορούν αυτούς που έφυγαν μέσω της ναυτικής βάσης του Γκουαντανάμο, για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας».

Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης τον επαναπατρισμό όλων όσοι εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από την ηλικία των 16 ετών και αυτών που για ανθρωπιστικούς λόγους ζητούν να επιστρέψουν στην Κούβα για να φροντίσουν τους γονείς τους.


Περίπου δύο εκατομμύρια Κουβανοί, σε σύνολο 11,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που αποτελούν τον πληθυσμό της χώρας, έχουν μεταναστεύσει σε 150 χώρες από το 1959, χρονολογία κατά την οποία ο
Φιντέλ Κάστρο ανήλθε στην εξουσία, η πλειονότητα των οποίων εγκαταστάθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ.    


Πρόσφατα η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε την άρση πολλών ταξιδιωτικών περιορισμών. Ετσι οι Κουβανοί θα μπορούν από τις 14 Ιανουαρίου να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με το διαβατήριό τους χωρίς να πρέπει να εξασφαλίζουν προηγουμένως άδεια εξόδου από τη χώρα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: