"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΓΓΛΙΑ: Tύπος πολιτική και κοινωνία σε κρίση

Του Marc Roche / LE MONDE

Μια ετυμηγορία χωρίς προηγούμενο. Συμπεράσματα συντριπτικά. Υστερα από έναν μήνα ακροάσεων, ο λόρδος Λίβσον θα δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη του μήνα την εκρηκτική του έκθεση για τις πρακτικές του βρετανικού Τύπου. 

Η έκθεση εκτιμάται ότι θα θεωρεί απαραίτητη την επιβολή περιορισμών στους δημοσιογράφους για να επανέλθουν στον ορθό δρόμο. Πρόκειται για την κατάληξη της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την εφημερίδα «News of the World» του Ρούπερτ Μέρντοκ (φωτογραφία). Η υπόθεση αυτή, γνωστή ως «αγγλικό Γουότεργκεϊτ», εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποδυνάμωσης πολλών θεσμών του βρετανικού βασιλείου. 

«Σπανίως στην ιστορία αυτής της χώρας έχει υπάρξει μια τέτοια κρίση των θεσμών που συνδέονται με το κατεστημένο», τονίζει ο Τόνι Τρέιβερς, πολιτειολόγος στο London School of Economics.

Η παρακολούθηση των ηχητικών μηνυμάτων χιλιάδων ανθρώπων από τη «News of the World» έφερε στο προσκήνιο τις σχέσεις της πολιτικής τάξης με τους μεγιστάνες του Τύπου. Κρίση αξιοπιστίας υφίσταται όμως και το Κοινοβούλιο λόγω του σκανδάλου των φουσκωμένων αποδείξεων που προσκόμιζαν βουλευτές. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται και η Αστυνομία, λόγω της προσπάθειας ανώτερων στελεχών της που συνδέονται με τη News Corporation να εμποδίσουν την έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο δημοσιογράφοι της τελευταίας κυνηγούσαν τα αποκλειστικά θέματα. Οι αστυνομικοί του Γουέστ Γιορκσάιρ κατηγορούνται επίσης ότι ενέπλεξαν αδίκως οπαδούς της Λίβερπουλ στο δράμα του σταδίου του Χίλσμποροου (96 θεατές νεκροί το 1989). Στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης, εκτός από την έρευνα Λίβσον, κατηγορίες εκτοξεύτηκαν τελευταία και εναντίον του BBC για συγκάλυψη των μεθόδων ενός από τους διάσημους ντισκ-τζόκεϊ, του Τζίμι Σάβιλ.


Το φιάσκο της χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης για τη γραμμή μεγάλης ταχύτητας μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου, καθώς και οι απίστευτες καθυστερήσεις στην έκδοση του ισλαμιστή Αμπού Χάμζα στις ΗΠΑ, έχουν υπονομεύσει το κύρος και της δημόσιας διοίκησης, που μέχρι τώρα θεωρούνταν από τις καλύτερες στον κόσμο. Στις κρίσεις αυτές πρέπει να προστεθεί και εκείνη των τοπικών δήμων, που έχουν πληγεί από τις κυβερνητικές περικοπές. 


Οσο για την Εκκλησία της Αγγλίας, που είναι ήδη διχασμένη για το θέμα της ομοφυλοφιλίας των ιερέων και τη χειροτόνηση των γυναικών, έχει χωριστεί επιπλέον σε προοδευτικούς και συντηρητικούς με αφορμή την εκλογή του διαδόχου του Ρόουαν Ουίλιαμς στο αξίωμα του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι. 


Κι ήρθε η αναγγελία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 2014, για να κορυφώσει την κρίση ταυτότητας αυτής της χώρας. 


Η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Στις 15 Οκτωβρίου, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αποδέσμευσής της από 130 κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τη Δικαιοσύνη, μεταξύ των οποίων κι εκείνη που αφορά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.  


Στο οικονομικό πεδίο, τέλος, το σκάνδαλο της χειραγώγησης των επιτοκίων έπληξε ακόμη περισσότερο την εικόνα του Σίτι.


Τα διαφορετικά αυτά επεισόδια δεν έχουν βέβαια κοινή αιτία, επισημαίνει ο Μαρκ Ρος. Και η κρίση αυτή δεν αφορά μόνο τη Βρετανία. Πολλοί πιστεύουν όμως ότι η πτώση της βρετανικής αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοκ σηματοδοτεί ενδεχομένως το τέλος μιας εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: