"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα γαϊδούρια του κυρίου υπουργού


Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή ότι οι διαφωνίες για τα εργασιακά είναι «περί όνου σκιάς».
Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι 1.800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα είναι κάτι σαν γαϊδούρια και τώρα τσακωνόμαστε για τη σκιά τους.
Δεν πιστεύω να ήθελε να πει κάτι τέτοιο ο υπουργός. Μάλλον του ξέφυγε ή δεν κατάλαβε ακριβώς τι είπε ή κάτι άλλο εννοούσε.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο ίδιος υπουργός είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τα εργασιακά «τεχνικές λεπτομέρειες», ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «διαδικαστικά» και ο ίδιος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το εθνικό ακροατήριο ότι η τρόικα έχει ήδη κάνει «πολλές, πάρα πολλές υποχωρήσεις».
Το πρώτο ερώτημα είναι από πού υποχώρησε η τρόικα.
Διότι για τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς υπάρχει ένα σαφές κι αδιαμφισβήτητο μέτρο: είναι η σημερινή πραγματικότητα.
Αλλά η τρόικα από τι υποχωρεί; Στην καλύτερη περίπτωση από μια δική της χθεσινή απαίτηση που ήταν η συνέχεια μιας δικής της προχθεσινής απαίτησης κ.ο.κ.
Ο ένας, δηλαδή, υποχωρεί σε ανθρώπους. Ο άλλος σε κολοκύθια τούμπανα.  
Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο δευτερεύουσες ή τεχνικές μπορούν να θεωρηθούν εργασιακές αλλαγές όταν η καθεμία φέρει στην ούγια τη σφραγίδα κάποιου συγκεκριμένου χορηγού.   
Πίσω από τη μείωση των αποζημιώσεων και τη διευκόλυνση των απολύσεων κρύβονται οι τράπεζες.
Πίσω από την αμφισβήτηση της καθολικότητας των εθνικών εργασιακών συμβάσεων κρύβεται ο ΣΕΤΕ.
Πίσω από την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος και των τριετιών είναι ο ΣΕΒ.
Συμπτωματικά, ούτε μία μεταβολή των εργασιακών σχέσεων δεν είναι υπέρ των εργαζομένων. Και πάλι συμπτωματικά όλες οι μεταβολές είναι υπέρ των εργοδοτών.

 
Αυτό όμως δεν ενοχλεί τον υπουργό και τον Πρωθυπουργό. Αντιθέτως τους ενοχλεί ο Κουβέλης!..
Θέλω να ελπίζω ότι τουλάχιστον δεν τους ενοχλούν και όσα γαϊδούρια αρνούνται να αποδεχτούν τη δραματική μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος τους.
Ακόμη περισσότερο που (και πάλι συμπτωματικά, υποθέτω...) είναι ακριβώς τα ίδια γαϊδούρια που σηκώνουν στην πλάτη τους φόρους του κυρίου υπουργού.
Που πληρώνουν κάθε φορά τα έκτακτα μέτρα του κυρίου υπουργού. Που τροφοδοτούν την ανεργία που μετράει ο κύριος υπουργός και που αποτελούν την κοινωνική ραχοκοκαλιά της χώρας στις δύσκολες στιγμές.
Είναι τα γαϊδούρια, δηλαδή, που με την τσέπη τους και με την ψήφο τους επέτρεψαν να υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση.
Χαίρε, λοιπόν, υπουργέ! Τα γαϊδούρια σου σε χαιρετούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: