"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Kαλύτερα ν' αλλάξουμε πατρίδα


Πόσα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, θυμάστε σήμερα;  

Υπάρχει άραγε κάποιος που να είναι αισθητή η απουσία του σήμερα από το πολιτικό προσκήνιο; 

Ποιος από τα μεγαλοστελέχη του παρελθόντος με το “μεγάλο” πολιτικό εκτόπισμα, που μιλούσαν και συμπεριφέρονταν σαν να τους χρωστάει χάρη η οικουμένη ολόκληρη, θα ήταν απαραίτητος σήμερα;

Αν θεωρήσουμε ως μέτρο την κοινή λογική και ως δείκτη τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου καιρού, κανένας!
 

Κατ' αρχήν ως γεγονός είναι απογοητευτικό, καθώς από μια στρατιά στελεχών, μεταξύ τους και πολλά “τρανταχτά” ονόματα υπουργών, εξανεμίστηκε πολιτικά, όπως το ΑΕΠ της χώρας, ή ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου! Άνθρωποι που είχαν τεράστια εξουσία και διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας, είναι σήμερα στα αζήτητα!

Είναι αυτονόητο πως δεν ισχύουν για όλους τα ίδια, καθώς υπήρχαν και περιπτώσεις, λίγες είναι αλήθεια, σοβαρών και αξιοπρεπών στελεχών, που βγήκαν αλώβητοι και καθαροί από αυτή την θλιβερή περιπέτεια. Τόσο θλιβερή, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με όσα έρχονται στη δημοσιότητα, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της λεγόμενης “λίστας Λαγκάρντ”.
Το γεγονός πως σε περίοδο κοινωνικής εξαθλίωσης και καθολικής φτώχειας, οι άνθρωποι που όφειλαν να υπερασπιστούν τον λαό, έκαναν, όπως αποδεικνύεται, πλάτες σε αυτούς που προκλητικά έκλεβαν και το λαό και το κράτος, κοροϊδεύοντας την κοινωνία!

Αντίστοιχης σημασίας με την οικονομική κρίση ζήτημα, ήταν η απειλή από τη λαθρομετανάστευση. Μεγαλόσχημοι υπουργοί και “στελεχάρες” εγκατέλειψαν τη χώρα στη βούληση των δουλεμπόρων και όσων επιβουλεύονται την ακεραιότητά της, στέλνοντας μας στρατιές εξαθλιωμένων. Κάθε μέρα, γύρω στους 300 περνούσαν τα σύνορα και λίγο αργότερα κατέληγαν στην πρωτεύουσα. Κάθε χρόνο, πληθυσμός ίσος με τέσσερις πόλεις του μεγέθους της Τρίπολης(!), αποκλειστικά από μετανάστες, προστίθονταν στη χώρα!

Χρειάστηκαν λίγες εβδομάδες και η επιστράτευση της κοινής λογικής, για να σταματήσει επιτέλους η ροή των μεταναστών
, πριν να είναι αργά και να ξεκινήσουν οι προσπάθειες διαχείρισης του προβλήματος στο εσωτερικό της χώρας. 

Να γιατί κανείς δεν θέλει να τους θυμάται και σε κανέναν δεν λείπουν

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται σενάρια και κινήσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Διάφορα πρώην μεγαλοστελέχη, εμφανίζονται εκ νέου ως υποψήφιοι διαχειριστές του αύριο.
Κραυγαλέα αποτυχημένοι, παλαιάς κοπής πολιτικοί, με φορτίο στις πλάτες τους τις αμαρτίες του παρελθόντος, φιλοδοξούν να βρεθούν και πάλι στα πράγματα, ως υποψήφιοι αναμορφωτές. Τι και αν οι περισσότεροι δεν μπορούν ούτε στο δρόμο να κυκλοφορήσουν, φοβούμενοι τη χλεύη των πολιτών. Αυτό δεν τους εμποδίζει, αφού αυτή είναι η μόνη δουλειά που έμαθαν, καθώς ποτέ τους δεν δούλεψαν. 

Αν αυτοί είναι το αύριο της χώρας, καλύτερα να αλλάξουμε πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: