"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΓΥΝΑΙΚΑ: Ανισότητα σε μισθό και θέση

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται μισθολογικές διακρίσεις ακόμη και σε χώρες που προωθούν την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ φύλων, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Παρότι οι γυναίκες, σε 135 χώρες του κόσμου, έχουν μειώσει την απόσταση που τους χώριζε από τους άνδρες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, στον τομέα των μισθών οι διαφορές παραμένουν. Η εξάλειψη των ανισοτήτων, όμως, κρίνεται ουσιώδης παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και η Ε.Ε. θα μπορούσε να δώσει μια τέτοια ώθηση, υπογράμμισε το Φόρουμ.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα στις υψηλόβαθμες θέσεις, στους μισθούς και στις θέσεις ευθύνης», ακόμη και σε χώρες που διακηρύσσουν ισότητα στην εκπαίδευση, ανέφερε η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων. Η μελέτη, με τίτλο «Παγκόσμια Εκθεση για το Χάσμα των Φύλων, 2012», επικεντρώθηκε στην ακολουθούμενη από κάθε χώρα πολιτική, εκείνη που διαμορφώνει τις ευκαιρίες αμφοτέρων των φύλων στην οικονομία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη συμμετοχή στην πολιτική, την υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι οι σκανδιναβικές χώρες, με πρώτες την Ισλανδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, προσφέρουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για ισότητα. Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται το Τσαντ, το Πακιστάν και η Υεμένη.

Μολονότι σχεδόν όλες οι χώρες έχουν προοδεύσει στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, μόνο το 60% έχει συρρικνώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των φύλων και μόνο το 20% έχει μειώσει τις ανισότητες στον τομέα της πολιτικής. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, έχουν χάσει έδαφος στον σχετικό κατάλογο. Η Γερμανία και η Γαλλία έχασαν από δύο θέσεις η κάθε μία και βρίσκονται πλέον στη 13η και 57η θέση αντίστοιχα. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχασαν τις περισσότερες θέσεις, αφού πέρυσι ήταν 56η και τώρα είναι 82η. Η Ιαπωνία υποχώρησε κατά τρεις θέσεις και είναι 101η, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν από την 27η στην 22η θέση.


Η δημοσίευση της έκθεσης συνέπεσε με μια δικαστική νίκη των γυναικών στη Βρετανία, όπου το ανώτατο δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό τους. Με τη σχετική απόφαση, μαγείρισσες, καθαρίστριες και άλλες εργάτριες στη χώρα απέκτησαν περισσότερα νομικά δικαιώματα στον αγώνα τους για αυξήσεις μισθών. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν 174 εργάτριες, οι οποίες ζητούν μπόνους ανάλογα εκείνων που απολαμβάνουν όσοι ασκούν παραδοσιακά ανδρικά επαγγέλματα, όπως οι εργάτες καθαριότητας των δήμων ή οι νεκροθάφτες. Το κλείσιμο του χάσματος στον τομέα των εργασιακών ευκαιριών υπήρξε κρίσιμος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία, παρατήρησε το Φόρουμ, τονίζοντας ότι εντατικές προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν να δώσουν επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ.

Ορισμένες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο (17η θέση) και η Νικαράγουα (9η θέση) ανέβηκαν στην κατάταξη γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που εξελέγησαν στα Kοινοβούλιά τους. Στις 100 πρώτες θέσεις, πάντως, δεν υπάρχει ούτε μία χώρα από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: