"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


11/9/2001 - 11/9/2011: Χρυσό «Σημείο Μηδέν»!!!

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 υπήρξαν σύμβολο πολλών πραγμάτων και σκοπών, αλλά όπως η πλουσιοπάροχη, στολισμένη με τη σημαία, ανακατασκευή του «Σημείου Μηδέν», υπήρξε και μέσο πλουτισμού.

Από εταιρείες μέχρι πολιτικούς, από κυβερνητικούς αξιωματούχους μέχρι μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, από τη βιομηχανία συστημάτων ασφαλείας μέχρι τη βιομηχανία της υγείας, πολλοί επιχειρηματίες, επιτήδειοι ή μη, έχουν βρει τρόπους να πλουτίσουν από μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του αμερικανικού έθνους. Η αλήθεια είναι ότι η 11η Σεπτεμβρίου δημιούργησε μία αυτή καθεαυτήν οικονομία.

«Το σταυροδρόμι της 11ης Σεπτεμβρίου και των χρημάτων είναι πάντα ένα σταυροδρόμι μεγάλης κυκλοφορίας», δήλωσε με νόημα στην εφημερίδα «Village Voice» ο πρώην πυροσβέστης Κένι Σπεχτ. Ο Γκλεν Κόρμπετ, καθηγητής στο Κολέγιο John Jay και ακτιβιστής σε πολλά θέματα που αφορούν την 11η Σεπτεμβρίου, το θέτει πιο ωμά: «Πολλοί άνθρωποι έβαλαν χέρι στο ταμείο. Πολλοί άνθρωποι και πολλές εταιρείες έβγαλαν πολλά χρήματα από την 11η Σεπτεμβρίου». Και αναρωτήθηκε: «Είναι ιεροσυλία να το επισημάνουμε;»

Η Λιμενική Αρχή, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει η περιοχή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ισχυρίστηκε αρχικά ότι η αύξηση στα διόδια στις γέφυρες και ο διπλασιασμός στο κόστος των μέσων μεταφορών στην περιοχή ήταν απαραίτητα λόγω των αναγκών συντήρησης στο αρχικό σχέδιό της. Σύντομα, όμως, φάνηκε ο πραγματικός λόγος: 2,2 δισ. δολάρια επιπλέον κόστος λόγω υπερβάσεων στην περιοχή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. 

Ο πρώτος ουρανοξύστης που θα αντικαταστήσει τους Δίδυμους Πύργους, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 και η διαμόρφωση του «Σημείου Μηδέν», έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό κατά 800 εκατομμύρια δολάρια.

Με άλλα λόγια, το ήδη χρυσοποίκιλτο πλάνο κατασκευής για το «Σημείο Μηδέν» ξεπέρασε ξανά κατά πολύ τον προϋπολογισμό και οι άνθρωποι που δεν ευθύνονται καθόλου για την αύξηση πρέπει να βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν για όλα αυτά. Οι δικαιολογίες περί περιπλοκότητας του πρότζεκτ ή η ανάγκη για ασφαλέστερα και καλύτερα κτίρια δεν πείθουν, την ώρα που κανείς δεν παραδέχεται ότι η κακοδιαχείριση και η δίψα για κέρδος θα μπορούσαν να έχουν σχέση με αυτό. Δείτε μερικά παραδείγματα:

- Οι ΗΠΑ ξόδεψαν από το 2002 επιπρόσθετα 400 δισ. δολάρια για συστήματα ασφαλείας, συν 1,3 τρισ. δολάρια για να συντηρήσουν τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν και χωρίς να υπολογίσουμε την ιατραφαρμακευτικη περίθαλψη για τους βετεράνους, σύμφωνα με μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brown. Η 11η Σεπτεμβρίου δημιούργησε μία πολύ κερδοφόρα βιομηχανία συστημάτων ασφαλείας. Εταιρείες όπως η OSI Systems Inc, η οποία προμήθευσε με χιλιάδες ανιχνευτές μετάλλων τα αεροδρόμια, υπολογίζεται ότι το 2012 θα έχει κέρδη 700 εκατ. δολάρια έναντι μονο 111 εκατ. δολάρια το 2002.

- Το 2002, επιτροπή του δήμου της Νέας Υόρκης είχε υπολογίσει ότι η ανακατασκευή του «Σημείου Μηδέν» θα στοίχιζε 10 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η ανακατασκευή σήμερα έχει φτάσει στα 20 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. προήλθαν από χρήματα φορολογουμένων. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει τα διπλά χρήματα από ένα συνηθισμένο ουρανοξύστη και, το κυριότερο, θα διατεθεί στους ενδιαφερόμενους με αστρονομικά ενοίκια.

- Ασφαλώς, ο πιο γνωστός άνθρωπος που επωφελήθηκε από τη σχέση του με την 11η Σεπτεμβρίου είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος έβγαλε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τις ομιλίες του ανά τον κόσμο σχετικά με τις επιθέσεις. Εγραψε βιβλίο που του απέφερε προκαταβολικά 2,7 εκατ. δολάρια, ενώ ίδρυσε συμβουλευτική εταιρεία για παροχή συμβουλών ασφαλείας.

- Δίπλα όμως σε δημάρχους και πολιτικούς, μία ομάδα μεγαλοδικηγόρων κέρδισε εκατομμύρια από αμοιβές για παροχή υπηρεσιών. Κάποιοι εξ αυτών χρέωναν σχεδόν 600 δολάρια την ώρα, ενώ μόνο λίγες υποθέσεις -της τάξης των 300 χιλιάδων δολαρίων- τακτοποιήθηκαν. Οταν οι ενάγοντες διασώστες δικαιώθηκαν, για απαιτήσεις σχετικά με θέματα υγείας της 11/9, για 900 εκατ. δολάρια, η δικηγορική φίρμα Worby & Groner πήρε ως αμοιβή το ποσό των 115 εκατομμύριων δολαρίων...

- Επειτα, η εταιρεία Lower Manhattan Development, που συστάθηκε για να διαχειριστεί την ανακατασκευή του χώρου και να μοιράσει τα ομοσπονδιακά κεφάλαια, δέκα χρόνια αργότερα μετατράπηκε σ' έναν κρατικοδίαιτο Οργανισμό, ξοδεύοντας εκατομμύρια σε μισθοδοσίες στελεχών που δεν παράγουν τίποτα: στη λίστα των υπαλλήλων της υπάρχουν 15 κορυφαία στελέχη που κερδίζουν ετησίως 100 χιλιάδες δολάρια έκαστος!

- Πολλά ομοσπονδιακά κονδύλια κατευθύνθηκαν σε μικρές πόλεις των ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά απειλή για τρομοκρατικές ενέργειες. Δόθηκαν επίσης πολλές επιχορηγήσεις για την ασφάλεια σε συναγωγές και άλλα εβραϊκά ιδρύματα, αλλά σχεδόν καθόλου σε εκκλησίες και τζαμιά.

- Το Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου και το μουσείο θα κοστίσουν τουλάχιστον 700 εκατ. δολάρια. Αλλά το πρώτο δεν είναι «εθνικό» και δεν ανήκει στον κόσμο. Είναι ιδιωτικό. Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στοίχισε 175 εκατ. δολάρια. Τα 11 ανώτατα στελέχη του Εθνικού Μνημείου έχουν ετήσιο μισθό της τάξης των 190 χιλιάδων δολαρίων.

Την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων υπήρχαν πολλές συνεισφορές από τον κόσμο, οι οποίες πυροδότησαν μια τεράστια βιομηχανία μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων. Εκατοντάδες φιλανθρωπικοί Οργανισμοί, απαλλαγμένοι από τη φορολογία, ιδρύθηκαν -οι περισσότεροι από τους συγγενείς των νεκρών- προκειμένου να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να κάνουν τις απόψεις τους να ακουστούν. Μία δεκαετία αργότερα, υπάρχουν αρκετοί μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συγγενών και φίλων των νεκρών, για τους οποίους η επέτειος είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγάλουν χρήματα. Ωστόσο αμφισβητείται πλέον έντονα το τι γίνονται αυτά τα χρήματα. 

«Είναι ντροπή. Το μη κερδοσκοπικό σημαίνει κέρδος. Εκαναν καριέρα από τη χειρότερη ημέρα της Αμερικανικής Ιστορίας», υποστηρίζει ο Τζιμ Ρίτσις, πρώην πυροσβέστης, ο οποίος έχασε το γιο του στις τρομοκρατικές επιθέσεις και ευελπιστεί ότι ο νέος κυβερνήτης Μάριο Κουόμο θα ερευνήσει το «φιλανθρωπικό» έργο διάφορων προσώπων και Οργανισμών.

Ενας από τους πιο αμφιλεγόμενους φιλανθρωπικούς Οργανισμούς, με αποστολή «τη βοήθεια στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών και στις οικογένειές τους, και σε άλλους που υπέφεραν λόγω τρομοκρατικών ενεργειών», η διάσημη «Ενωση Χήρων και Οικογενειών Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου», διαχειρίζεται τα έσοδα από ένα μουσείο στο νότιο τμήμα της περιοχής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, και κάνει τουρ στο «Σημείο Μηδέν». Το εν λόγω μουσείο «συνδέει και επιμορφώνει τους επισκέπτες με προσωπικές εμπειρίες από την κοινότητα της 11ης Σεπτεμβρίου». Πρόκειται για μια μεγάλη αίθουσα με αντικείμενα από τους πύργους, βίντεο και, φυσικά, κατάστημα δώρων γεμάτο με εμπόρευμα της 11/9. Εχει έσοδα 3,5 εκατ. δολάρια ετησίως, κυρίως από τα εισιτήρια και σχεδόν 500 χιλιάδες δολάρια από τα αναμνηστικά δώρα. Σχεδόν 300 μη αμειβόμενοι εθελοντές (κυρίως επιζήσαντες ή συγγενείς των θυμάτων) κάνουν τουρ προς 10 δολάρια το άτομο. Ενα συνηθισμένο τουρ γίνεται με 20 άτομα, άρα 200 δολάρια, τουλάχιστον, την ώρα.  

«Ειναι αισχρό» λέει ο Ρίτσις. «Λειτουργούν καταστήματα δώρων. Από τόπος μνήμης και σεβασμού έχει μετατραπεί σε μια κερδοφόρα τουριστική ατραξιόν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: