"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αγαπητή Ανγκελα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Σήμερα θα συναντήσετε τον αδύναμο Πρωθυπουργό μιας οργισμένης χώρας. 

Ο έλληνας Πρωθυπουργός είναι αδύναμος επειδή δεν μπόρεσε να κάνει την τομή που περίμενε από αυτόν ο λαός (για την ακρίβεια δεν μπόρεσε να πείσει καν τους υπουργούς του ότι η τομή αυτή είναι αναγκαία). 

Η ελληνική κοινωνία είναι οργισμένη επειδή βλέπει να της επιβάλλονται βιαίως μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχει απαιτήσει η ίδια με ήπιο και δίκαιο τρόπο εδώ και δεκαετίες (για την ακρίβεια εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές είναι περιττές). 

Ισως να ζητήσετε από τον συνομιλητή σας να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα μέτρα λιτότητας που έχει υποσχεθεί. Ισως μάλιστα να απαιτήσετε τη γραπτή του δέσμευση, όπως έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν θα έχετε άδικο να το κάνετε, η υπομονή σας έχει εξαντληθεί. Πρέπει να ξέρετε όμως - ασφαλώς το ξέρετε - ότι με τον τρόπο αυτόν απλώς θα επισπεύσετε την πτώση του. Και θα τον διαδεχθεί ένας άνθρωπος που έχει υποσχεθεί να «επαναδιαπραγματευθεί» το Μνημόνιο. 

Είστε έτοιμη να το κάνετε; Προς ποια κατεύθυνση; Γιατί δεν ανοίγετε από τώρα τα χαρτιά σας;

Την απάντηση δεν χρειάζεται να τη δώσουμε εμείς. Την έχουν δώσει, καιρό τώρα, πρώην καγκελάριοι (ο Χέλμουτ Κολ και ο Χέλμουτ Σμιτ), οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές: είστε άτολμη, δεν έχετε όραμα, ο ορίζοντάς σας είναι στενός. 

Εχετε ασφαλώς δικαιολογίες. Η γερμανική κοινωνία δεν καταλαβαίνει γιατί μετά τις θυσίες που έκανε επί τόσα χρόνια πρέπει τώρα να πληρώσει τους τεμπέληδες του Νότου. Και το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει τη λήψη μέτρων που εκτιμάται ότι θα σώσουν την ευρωζώνη, όπως είναι η έκδοση ευρωομολόγων ή η νομισματοποίηση του χρέους. 

Ομως οι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται. Οπως γράφει ο συμπατριώτης σας Βόλφγκανγκ Μινχάου στους χθεσινούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δεν αρκεί να λέτε και να ξαναλέτε ότι η αποτυχία του ευρώ θα σήμαινε την αποτυχία της Ευρώπης. Πρέπει να κάνετε το άλμα. Πρέπει να ρισκάρετε το πολιτικό σας μέλλον. Πρέπει να ξεφύγετε από τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και να αφοσιωθείτε στον κεντρικό στόχο.

Δικαίως ζητάτε από την Ελλάδα πειθαρχία και σοβαρότητα. Δεν μπορείτε να περιμένετε κάτι τέτοιο, όμως, από μια χώρα στα γόνατα ούτε από μια κοινωνία που αισθάνεται εξευτελισμένη. Η μονομερής πολιτική της αυστηρής λιτότητας στην οποία επιμένετε είναι καταστροφική, χρειάζονται μέτρα για την ανάπτυξη, το διδάσκει η Ιστορία, το λένε σοβαροί άνθρωποι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. 

Φοβάστε: ο Μινχάου ομολογεί στο ίδιο άρθρο του ότι δεν έχει δει ποτέ ξανά τους ευρωπαίους πολιτικούς τόσο φοβισμένους όσο τους είδε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Φοβάστε, και μεταδίδετε τον φόβο στους λαούς. Αλλά αυτή είναι η χειρότερη συνταγή για την έξοδο από την κρίση.

Δικός σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: