"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Tσαμπουκά πουλάνε μέχρι και οι μπράβοι του διεθνους τραμπούκου Ερντογάν -- Ηρθαν στα χέρια με άνδρες ασφαλειας του ΟΗΕ

Ενώ την προηγούμενη Παρασκευή τα μάτια όλων στα Ηνωμένα Εθνη ήταν στραμμένα στον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς και στην ομιλία του για την αναγνώριση κράτους, σε κοντινούς διαδρόμους οι υπηρεσίες ασφαλείας του ΟΗΕ και η προσωπική φρουρά του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν στα χέρια.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι προκάλεσε το «θερμό επεισόδιο», παρά τις επίμονες προσπάθειες των δημοσιογράφων, καθώς αξιωματούχοι του ΟΗΕ και αυτόπτες μάρτυρες τηρούν σιγήν ιχθύος.

Οταν σχετικό ερώτημα απευθύνθηκε στο γραφείο του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο εκπρόσωπός του αρκέστηκε να μιλήσει για «ένα ατυχές περιστατικό που διευθετήθηκε επιτυχώς». Και φυσικά αρνήθηκε να απαντήσει σε φήμες που ήθελαν τον γ.γ. να ζητά συγγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό. Στόμα ερμητικά κλειστό κρατάει και η τουρκική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ο Ερντογάν είχε καθυστερήσει για την ομιλία του Αμπάς και η ασφάλειά του επιχείρησε να τον οδηγήσει στην αίθουσα, όχι από την κεντρική είσοδο, αλλά από πλαϊνή πόρτα. Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως παραβίαση ασφαλείας και τα αίματα άναψαν. Αμερικανικές ιστοσελίδες, που επικαλούνται αξιωματούχους, γράφουν ότι η συμπλοκή ήταν βίαιη υπογραμμίζοντας ότι μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας του ΟΗΕ νοσηλεύεται με κατάγματα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το προσωπικό ασφάλειας του ΟΗΕ έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: