"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΙΒΥΗ: Εγκαταλειμμένα στην έρημο ΧΙΛΙΑΔΕΣ βαρέλια ραδιενεργού υλικού «κίτρινο κέικ» (yellowcake)

Οι σειρές με τα μπλε βαρέλια προκαλούν τρόμο. Μερικά φέρουν το σήμα της ραδιενέργειας. Η σκόνη που περιέχουν είναι «κίτρινο κέικ» ουρανίου από τον γειτονικό Νίγηρα. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα όταν ανακαλύφθηκαν από τις προελαύνουσες δυνάμεις των εξεγερμένων, εγκαταλείφθηκαν σε ερειπωμένες αποθήκες προστατευμένα μόνο από έναν χαμηλό τοίχο.

Το «κίτρινο κέικ» (yellowcake) είναι η μορφή του ουρανιούχου ορυκτού όπως βγαίνει μετά την επεξεργασία που υφίσταται επιτόπου στο ορυχείο - δηλαδή η μορφή με την οποία το ουράνιο αποστέλλεται στα εργοστάσια για να μετατραπεί σε εξαφθοριούχο ουράνιο, το οποίο στη συνέχεια εμπλουτίζεται για να παραχθούν καύσιμα για πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα. Και στη μετακανταφική Λιβύη η προστασία αυτού του εξαιρετικά ευαίσθητου υλικού είναι ελάχιστη - ή καμιά.

Οι διεθνείς πυρηνικές υπηρεσίες και οι νέοι κυβερνήτες της Λιβύης λένε πως θα χρειαστούν εβδομάδες για να βρεθεί σε ασφάλεια το υλικό αυτό, γράφει ο απεσταλμένος της βρετανικής «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 βαρέλια συνολικής χωρητικότητας δύο εκατομμυρίων λίτρων. Είναι αποθηκευμένα όχι μακριά από την πόλη Σάμπχα, στη Νότια Λιβύη. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) λέει πως γνώριζε ότι ο Καντάφι είχε αποθηκεύσει «κίτρινο κέικ» κοντά στη Σάμπχα - απομεινάρι από την περίοδο κατά την οποία προσπαθούσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, με βάση σχέδια που είχε πάρει από τον πακιστανό πυρηνικό επιστήμονα Αμπντούλ Καντίρ Χαν. Εκπρόσωπος της IAEA δήλωσε πως η διεθνής υπηρεσία «έχει προγραμματίσει δραστηριότητες για να ασφαλίσει το "κίτρινο κέικ" που βρίσκεται αποθηκευμένο σε βαρέλια σε τοποθεσία κοντά στη Σάμπχα μόλις η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιηθεί».
Αφού συμφώνησε το 2003 να διαλύσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, ο Καντάφι υποτίθεται ότι θα παραιτούνταν από κάθε πυρηνική τεχνολογία. Τηλεγράφημα που αποκάλυψε ο ιστότοπος Wikileaks αποκάλυψε όμως ότι πριν από δύο χρόνια προσπαθούσε να πουλήσει 1.000 τόνους «κίτρινου κέικ» στην παγκόσμια αγορά. Ουδείς περίμενε να έχει εγκαταλειφθεί στην έρημο ένα τόσο πολύτιμο εμπόρευμα. Οι εξεγερμένοι βρήκαν την εγκατάσταση παντελώς αφύλακτη. 

«Δεν πιστεύω πως τα βαρέλια φυλάσσονταν ποτέ», λέει ο Μουσμπάχ αλ Μανγκούς, στέλεχος των εξεγερμένων από την περιοχή. «Αυτή ήταν μια στρατιωτική βάση έως τη δεκαετία του 1990, αλλά μετά εγκαταλείφθηκε. Δεν υπήρχε κανείς εδώ».

Δεν είναι επίσης σαφές πόσο καιρό βρισκόταν εκεί το υλικό. Ο Μοχάμεντ Οθμάν, η οικογένεια του οποίου έχει ένα αγρόκτημα σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων, λέει πως στρατιώτες είχαν θεαθεί να ξεφορτώνουν φορτηγά στην περιοχή πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον Αλ Μανγκούς, από την άλλη, το εύρημα μπορεί να ευθύνεται για τα υψηλά ποσοστά αποβολών και δυσμορφιών που λέει πως παρατηρούνται στα μωρά στην περιοχή - κάτι που σημαίνει μακροχρόνια παρουσία.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: