"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Κατασκευάζει στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης 1.100 νέες κατοικίες για Εβραίους εποίκους

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Χίλιες εκατό κατοικίες για Εβραίους εποίκους αποφάσισε να κατασκευάσει σε κατεχόμενο έδαφος της Δυτικής Οχθης το Ισραήλ, πνίγοντας για ακόμα μια φορά κάθε ελπίδα προσέγγισης με τους Παλαιστινίους για επαναδρομολόγηση ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κενές αποτελέσματος επικρίσεις διατύπωσε η διεθνής κοινότητα. Εκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αποκαλύπτει συστηματική καταστροφή παλαιστινιακών περιουσιών στη Δυτική Οχθη, ακόμα και υποδομής που εξασφαλίζει το πόσιμο νερό.

Η απόφαση του Ισραήλ να οικοδομήσει στο Γκίλο της ανατολικής Ιερουσαλήμ «αντιπροσωπεύει 1.100 όχι» στην πρόσκληση του Κουαρτέτου για επανέναρξη συνομιλιών, είπε ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «απογοήτευση» έναντι της απόφασης του Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική», για ακόμα μια φορά όμως κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην προβαίνουν σε ενέργειες που μπορεί να περιπλέξουν την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. Πριν από την ανακοίνωση του Ισραήλ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα Νταν Σαπίρο είχε εκφράσει μεν την αντίθεσή του στην εποικιστική δραστηριότητα, ξεκαθάρισε όμως ότι η διακοπή τους «ουδέποτε ετέθη ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Ουσιαστικά απέρριπτε το αίτημα του Μαχμούντ Αμπάς.

«Βαθιά λύπη» για τη συνέχιση του εποικισμού διατύπωσε και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Καθρίν Αστον, καλώντας το Ισραήλ «να ανακαλέσει» την απόφαση για τις 1.100 κατοικίες. Επικρίσεις διατυπώθηκαν και από τον αρμόδιο αξιωματούχο του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις, Λιν Πάσκο, που θύμισε με έμφαση ότι ο εποικισμός «είναι παράνομος και αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ισραήλ στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη».

Καταστρέφουν μέχρι και πηγάδια
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα ισραηλινά στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο πληθυσμός στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης αυξήθηκε το 2010 κατά 3.500 ανθρώπους, φτάνοντας τις 312.000.

Στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τεκμηριώνεται κλιμακούμενη καταστροφή περιουσιών Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη -σπιτιών, χωραφιών, γεωργικών εγκαταστάσεων ακόμα και δεξαμενών και πηγαδιών- με αποτέλεσμα την επιδείνωση της διατροφικής επισφάλειας όσων παραμένουν στην περιοχή, αλλά και τον εκτοπισμό εκατοντάδων ανθρώπων.

«Από τον Ιανουάριο του 2011 τουλάχιστον 387 κτίρια -εκ των οποίων 140 κατοικίες και 79 γεωργικές εγκαταστάσεις- καταστράφηκαν οδηγώντας στον αναγκαστικό εκτοπισμό 755 ανθρώπων» και ζημιές που πλήττουν ακόμα 1.500 Παλαιστίνιους. «Ο αριθμός των εκτοπισμένων από τον Αύγουστο φέτος ξεπερνά ήδη εκείνον όσων εκτοπίστηκαν όλο το 2010», αναφέρει η έκθεση. «Οι ενέργειες των ισραηλινών αρχών παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην κατασκευή των 1.100 κατοικιών ήρθε την ώρα που οι ηγέτες των δεξιών κοινοβουλευτικών ομάδων στην Κνεσέτ καλούσαν με επιστολή τους τον Νετανιάχου να προσαρτήσει όλη τη Δυτική Οχθη, προκειμένου να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα των Παλαιστινίων να ενταχθούν ως κράτος στον ΟΗΕ.

(Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες, ΑΠΕ, Ρόιτερ, Haaretz)

Δεν υπάρχουν σχόλια: