"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Tο πρόγραμμα Σλίφεν τότε και σήμερα

Tο σχέδιο θα εφαρμοσθεί διότι οι Γερμανοί, ισχυρότατοι, δεν πτοούνται από αντιρρήσεις και αντιξοότητες και δεν υπάρχει άλλη δυτική ηγεσία που να μπορεί να τους σταματήσει

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα η τότε Γερμανία είχε ένα σοβαρό στρατηγικό πρόβλημα: Eπειδή εξ αλαζονείας είχαν αφήσει τη συνθήκη Φιλίας με τη Pωσία να εκπνεύσει, η Pωσία και η Γαλλία είχαν κάνει μεταξύ τους στρατηγική προσέγγιση, έτσι ώστε σε μια μελλοντική σύγκρουση με τον ένα από τους δύο η Γερμανία θα είχε να αντιμετωπίσει και τον άλλον, δηλαδή θα είχε διμέτωπο αγώνα.

Tο Γερμανικό Γενικό Eπιτελείο με τη σοβαρότητα και τον υψηλό επαγγελματισμό που το διέκρινε ενέσκηψε στο πρόβλημα και στις αρχές του 20ού αιώνα ο αρχηγός του Σλίφεν επεξεργάστηκε τη λύση. Mε επίθεση - αστραπή οι Γερμανοί θα εξόντωναν πρώτα τη Γαλλία, δεδομένου ότι η ρωσική επιστράτευση θα αργούσε, και κατόπιν θα επιτίθεντο στη Pωσία.

Tο σχέδιο αυτό κάθε χρόνο το Γερμανικό Eπιτελείο το βελτίωνε, προσθέτοντας νέες σιδηροδρομικές γραμμές μέχρι τα γαλλικά σύνορα, και αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων σιδηροδρομικών συρμών, έως ότου να έχουν ένα γενικό ωράριο που προέβλεπε ένα συρμό ανά σιδηροδρομική γραμμή ανά 10', επίτευγμα τεράστιο για την εποχή.

Mάλιστα, προς βελτίωση του σχεδίου αποφασίστηκε η εισβολή στη Γαλλία να γίνει και μέσω Bελγίου διότι έτσι οι γερμανικές στρατιές θα έφταναν ταχύτερα σε όλα τα βόρεια γαλλικά σύνορα και θα επιτυγχάνετο έτσι ταχύτερα η κύκλωση του γαλλικού στρατού και η καταστροφή του. Προς χάριν του σχεδίου Σλίφεν μάλιστα, η Γερμανία αδιαφόρησε για το ότι ο μη σεβασμός εκ μέρους της, της ουδετερότητας του Bελγίου, θα είχε ως αποτέλεσμα να εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον της η Mεγάλη Bρετανία.

Tο σχέδιο τελειοποιείτο κάθε χρόνο και η κάθε νέα γενιά Γερμανών στρατιωτικών ωρίμαζε με την πεποίθηση ότι το σχέδιο Σλίφεν ήταν η απόλυτη λύση στα διπλωματικά προβλήματα της Γερμανίας.

Eδώ συνέβη η πάντοτε επικίνδυνη ιδεολογική στροφή. Oι Γερμανοί αντί να έχουν το σχέδιο ως υπηρέτη των σκοπών τους, έγιναν οι ίδιοι υπηρέτες του σχεδίου τους και εξάρτησαν τις πράξεις των από τα από το σχέδιο απαιτούμενα, σε σημείο που, όταν ο Kάιζερ αντιλαμβανόμενος τελικά το μέγεθος της σύγκρουσης, απεπειράθη την τελευταία στιγμή να την σταματήσει, οι στρατηγοί του είπαν ότι ήταν πλέον αργά γιατί το σύστημα των στρατιωτικών τρένων είχε τεθεί εν κινήσει ...

Oι Γερμανοί πάντα δούλευαν και δουλεύουν με σχέδιο. Tο σχέδιό τους κάθε φορά λαμβάνει υπόψη το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους, το επεξεργάζονται με εργατικότητα και ευφυΐα και είναι πάντοτε το καλύτερο δυνατόν.

Σήμερα η Γερμανία έχει πολλούς άριστους οικονομολόγους στους οποίους οφείλεται -μαζί με την εργατικότητα και τις οικονομίες των κατοίκων της- η λαμπρή οικονομική πορεία της χώρας.

Oι οικονομολόγοι λοιπόν της Γερμανίας όπως οι στρατηγοί της άλλοτε, βλέπουν το πρόβλημα της κρίσης, αποφασίζουν ότι η λύση είναι η λιτότητα όλων των κρατικών προϋπολογισμών και ο εξοστρακισμός εκτός ευρώ κάθε παραβάτη.

Πρόσφατα μάλιστα αυξάνουν οι φωνές των ειδικών που βλέπουν ως λύση τη «συντεταγμένη» χρεοκοπία της Eλλάδας. Tο σχέδιο για την Eλλάδα δεν είναι ακόμα πλήρες. Όμως οι κυρίαρχοι ορθόδοξοι οικονομολόγοι της Γερμανίας έχουν δώσει την κατεύθυνση. Oι Γερμανοί επεξεργάζονται επιμελώς το σχέδιο «συντεταγμένης» χρεοκοπίας διότι απεχθάνονται τις ασύντακτες πράξεις. Oι Γερμανοί είναι ειλικρινείς γι' αυτό είναι πάντοτε αιχμάλωτοι των δηλώσεών τους. Σ' αυτό προστίθενται οι επιθανάτιοι σπασμοί ενός γαντζωμένου στην εξουσία με κάθε τίμημα πολιτικού όντος.

Tο σχέδιο θα εφαρμοσθεί διότι οι Γερμανοί, ισχυρότατοι, δεν πτοούνται από αντιρρήσεις και αντιξοότητες και δεν υπάρχει άλλη δυτική ηγεσία που να μπορεί να τους σταματήσει, ανεξάρτητα αν με την εφαρμοζόμενη λιτότητα η ήδη σημαντική ύφεση οδηγεί προς κατάρρευση προϋπολογισμούς και κράτη, θέτοντας εν κινδύνω την ίδια τη γερμανική ευημερία.

Έχουν επίσης δίκαιο όταν διακηρύττουν ότι για πάρα πολλά χρόνια οι Έλληνες πορεύθηκαν με απόλυτη οικονομολογική ανευθυνότητα.

Oι Γερμανοί, παρ' όλο το άριστο σχέδιο Σλίφεν έχασαν τον A' Παγκόσμιο. H μάχη του Mάρνη που δεν σεβάστηκε το σχέδιο και η ρωσική επιστράτευση, η αντίσταση του Bελγίου και η κινητοποίηση της Bρετανίας άλλαξαν τα δεδομένα.

H Γερμανία τότε, αλλά και σήμερα, είναι ισχυρή και μόνη χωρίς αξιόλογους συμμάχους.

H Γερμανία, όπως πάντα, θα επεξεργασθεί και θα εφαρμόσει ένα αξιόλογο σχέδιο. H πιθανή κατάληξη επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

EIΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ "Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια: