"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Iδιοκτητη λίμνη θέλει τη Μεσόγειο !

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Το πώς τελικά θα αποκλιμακωθεί η ένταση είναι πλέον το κύριο ερώτημα στην υπόθεση με τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Αγκυρα έχει αρχίσει να δηλώνει «ελπίζουμε να μην έχουν το θράσος να μας αναγκάσουν να κάνουμε χρήση βίας» και να θεωρεί ότι η Μεσόγειος είναι «τουρκική λίμνη».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Μεσόγειος ήταν τουρκική λίμνη. Αλλά τώρα τελευταία δεν πήγαμε και πολύ εκεί, με αποτέλεσμα κάποιοι να βρουν ελεύθερο το πεδίο. Τι δουλειά έχει εκεί το Ισραήλ; Δεν είναι χώρα ειδικός στις έρευνες πετρελαίου...».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ξεκάθαρα «πολεμικός» ήταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, αφού δήλωσε ότι «δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας». Χθες μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews» και είπε αναφερόμενος στις έρευνες: «Δεν στέλνουμε τα πολεμικά μας πλοία για να πολεμήσουμε. Αυτά ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Ο Αρίντς είπε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της» και συνέχισε: «Το λάθος αυτό είναι το εξής: το γεγονός ότι έκαναν δεκτή την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου σαν να εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της Ε.Ε.».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. στο δεύτερο μισό του 2012, είπε: «Οι συνομιλίες -με την Ε.Ε.- δεν θα συνεχιστούν σε καμία περίπτωση. Επειδή γνωρίζουμε τα εμπόδια και τις ενστάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά όταν θα αναλάβει την προεδρία, τους λέμε, εσείς πρώτα φροντίστε να ενωθείτε, να φτάσετε στο σημείο να εκπροσωπείτε ολόκληρη την Κύπρο και μετά θα καθίσουμε μαζί σας στο ίδιο τραπέζι».


EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: