"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Καντάφι οργάνωσε τη βομβιστική ενέργεια στο αεροσκάφος της Pan Am

Ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι έδωσε την εντολή για την βομβιστική ενέργεια στο αεροσκάφος της Pan Am, πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

"Έχω αποδείξεις ότι ο Καντάφι έδωσε την εντολή για την επίθεση αυτή", τόνισε ο υπουργός, που παραιτήθηκε τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της σουηδικής εφημερίδας Expressen.

Η έκρηξη στο αεροσκάφος της Pan Am στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, στις 21 Δεκεμβρίου του 1988.

Ο Λίβυος Αμπντελμπασέτ αλ-Μεγκράχι καταδικάστηκε το 2001 σε ισόβια κάθειρξη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με το επιχείρημα των ανθρωπιστικών λόγων, καθώς είχε δηλωθεί πως έπασχε από καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο. Βρίσκεται ακόμα στη ζωή, δεκαοχτώ μήνες μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του στη Λιβύη.

"Ο Καντάφι έδωσε την εντολή στον Μεγκράχι να το κάνει" και στη συνέχεια κατέβαλε προσπάθειες για την αποφυλάκισή του, για να "κρύψει" τις ευθύνες του, δήλωσε ο παραιτηθείς υπουργός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: