"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η βασίλισσα της οµορφιάς και ο καρκίνος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Εύα Εκβαλ, πρώην βασίλισσα της οµορφιάς στη Βενεζουέλα, δεν φοβάται να δείξει τις φωτογραφίες από την πιο µεγάλη µάχη της ζωής της. Αφηγούνται τη νίκη της επί του καρκίνου του µαστού, αλλά κυρίως το θάρρος της να βρεθείστα πρωτοσέλιδαγια λόγο άλλον από την οµορφιά της, που το 2000 της χάρισε το στέµµα της Μις Βενεζουέλα. 

Η πρώην βασίλισσα των καλλιστείων και τηλεπαρουσιάστρια φωτογραφήθηκε χωρίς µαλλιά, άρρωστη, πρησµένη και καταβεβληµένη, σε µια χώρα που έχει εµµονή µε τις εντυπωσιακές καλλονές. Και δηµοσίευσε αυτές τις φωτογραφίες σε ένανέο βιβλίο µε τον τίτλο «Fuera de Foco» (Εκτός Εστίασης). Αφηγείται σε αυτό τη µάχη τηςµε τον καρκίνο του µαστού, την οδυνηρή οκτάµηνη χηµειοθεραπεία,τις ακτινοβολίες, τη µαστεκτοµή, την επανορθωτική επέµβαση. 

«Οι φωτογραφίες σοκάρουν πολύ επειδή κανένας δεν µε είχε δει ποτέ έτσι», λέει η 28χρονη Εκβαλ. «Κανένας δεν µε είχε δει φαλακρή,χωρίς µεϊκάπ. Ηξερα λοιπόν ότι θα σοκάρουν».

Η Εκβαλ έχει γίνει το δηµόσιο πρόσωπο της οργάνωσης SenosAyuda, η οποία προωθεί τον αντικαρκινικό αγώνα και πιστώνεται το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα έχουν αυξηθεί σηµαντικά οι γυναίκες που κάνουν προληπτικά µαστογραφία. Η διάγνωση πως είχε προχωρηµένο καρκίνο έγινε τον περασµένο Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο ολοκλήρωσε τη θεραπεία. Μερικούς µήνες πριν είχε εντοπίσει ένα εξόγκωµα στο στήθος της, αλλά το είχε αποδώσει στην εγκυµοσύνη της. «Οταν έγινε η διάγνωση, θύµωσα πολύ επειδή έπρεπε να το ξέρω», λέει. «Η θεία µου εµφάνισε δύο φορές καρκίνο του µαστού και ηγιαγιά µουπέθανε από αυτόν». 

Η Εκβαλ υπογραµµίζει πως οιγυναίκες στη Βενεζουέλα κάνουν µε το παραµικρό επεµβάσεις αισθητικής χειρουργικής, χρειάζονται όµως ενθάρρυνση για να κάνουν µαστογραφία. «Υπάρχειένα τεράστιο ταµπού µε τον καρκίνο του µαστού», εξηγεί, «παρότι κάθε µέρα σε αυτή τηχώρα πολλές γυναίκες κάνουναισθητικές επεµβάσεις στο στήθος τους…».

Το βιβλίο έγινε µπεστ σέλερ σε µόλις δύο µήνες και τράβηξε το ενδιαφέρον των µέσων ενηµέρωσης. Παράτη χηµειοθεραπεία, η Εκβαλ είχε συνεχίσει να εργάζεται για ένα διάστηµα στην τηλεόραση, φορώντας περούκα και µακιγιάζ. «Είναι οδυνηρό να βλέπεις στον καθρέφτη το πρόσωπό σου να πρήζεται»,αφηγείται, «να χάνεις όλες τις τρίχες στο σώµα σου, τα βλέφαρα, τα φρύδια. Γίνεσαι ένα παράξενο ζώο, δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. Ηταν τροµακτικό,ιδιαίτερα επειδή η δουλειά µου έχει να κάνει µετην εµφάνισή µου».

Η πρώην Μις, η οποία έχει σπουδάσει δηµοσιογραφία, δέχθηκε στη συνέχεια την πρόταση του βενεζουελανού φωτογράφου Ροµπέρτο Μάτα ναχρονογραφήσει τη θεραπεία και τη ζωή της στο σπίτι µε τη νεογέννητη κόρη της και τον σύζυγό της. «Στην αρχή δεν ήξερα αν φαινόµουν καλάή  όχι», λέει η Εκβαλ. Μετά συνειδητοποίησα πως δεν ήταν αυτό το θέµα.  Είχα καρκίνο, προφανώς δεν θα φαινόµουν καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: