"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θέλουν και την Κύπρο και την Ευρώπη

«Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την Βόρειο Κύπρο για χάρη της ΕΕ και δεν θα εγκαταλείψει την ΕΕ για χάρη της Β. Κύπρου»: Ο Έγκεμεν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε ρόλο… Πυθίας.

Η δήλωσή του προκάλεσε γενική αίσθηση, γεγονός που τον ανάγκασε να… ερμηνεύσει τον εαυτό του. Όπως είπε, εννοεί πως για την Άγκυρα και τα δύο θέματα είναι εξίσου σημαντικά. Και συνέχισε: «Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε γύρω από αυτά τα δύο κορυφαία θέματα έως ότου γίνουν κατανοητά σε όλον τον κόσμο».

Επέμεινε επίσης ο κ. Μπαγίς πως είναι ξεκάθαρο ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και ξεκαθάρισε πως «μια λύση που δεν θα βασίζεται στην πολιτική αρχή της ισότητας δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από τους Τουρκοκύπριους, ούτε από εμάς που είμαστε εγγυήτρια δύναμη».

Ερωτηθείς μάλιστα από δημοσιογράφους «τι θα χάσει η Τουρκία αν αποσύρει τον στρατό της από την Κύπρο», ο Μπαγίς απάντησε: «Φοβόμαστε ότι θα έχουμε απώλειες ανάλογες με εκείνες του 1974. Δεν θέλουμε να δούμε τα αδέλφια μας τους Τουρκοκύπριους να κολυμπήσουν ξανά σε μια θάλασσα από αίμα. Μερικές φορές οι διαδηλώσεις είναι ανεκτές. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να επωφεληθεί από αυτές. Κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει τη σχέση μας με τα αδέλφια μας τους Τουρκοκύπριους».

Η Άγκυρα, ενόψει κυρίως της νέας διαδήλωσης στα Κατεχόμενα, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου, επιμένει στην γραμμή σύμφωνα με την οποία πίσω από τις κινητοποιήσεις κρύβεται «ελληνοκυπριακός δάχτυλος».

Οι δηλώσεις Μπαγίς μάλιστα έγιναν μια ημέρα μετά την εκ μέρους του Ιτσέτ Ιτσκάν, ηγέτη του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» πρόσκληση προς τα τουρκοκυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο σχετικά με το Κυπριακό.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Ιτσέτ έγινε δεκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο Δ. Χριστόφια. Μετά την συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ο Ιτσέτ δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα που εμποδίζουν αυτήν την ευνοϊκή πορεία.

Όπως είπε, η λύση θα έλθει μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες και των δύο κοινοτήτων. Και πως η λύση του Κυπριακού χωρίς αμφιβολία θα ωφελήσει όλους. 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: