"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΙΒΥΗ: Τρόποι για να σταματήσει τώρα η αιματηρή βία

The New York Times

Αν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος για να σταματήσει, o Καντάφι πρόκειται να σφαγιάσει εκατοντάδες, έως και χιλιάδες άτομα του ίδιου του του λαού, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να αγκιστρωθεί στην εξουσία.

Οι Λίβυοι έχουν επιδείξει εκπληκτική τόλμη και μερικά μέλη του στρατού επίσης μπορεί να στρέφονται κατά του καθεστώτος. Δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι σε θέση να ρίξουν τον δικτάτορα οι ίδιοι. Είμαστε βέβαιοι ότι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και ήδη τη λαμβάνουν από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δημοκρατίες. 

Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να καταδικάσει ο Μπαράκ Ομπάμα τις βιαιότητες. Ακόμη και τότε, μίλησε αορίστως για την ευθύνη που φέρουν οι Λίβυοι αξιωματικοί, οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Στον Καντάφι δεν αναφέρθηκε καθόλου.  

Κατανοούμε την ανησυχία του κ. Ομπάμα για τους εκατοντάδες Αμερικανούς οι οποίοι περιμένουν να φύγουν από την Τρίπολη. Η κυβέρνηση της Λιβύης αρνήθηκε να δώσει δικαιώματα προσγείωσης και η κακοκαιρία δεν επέτρεψε τον απόπλου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους να σταματήσουν την αιματοχυσία. Την Πέμπτη, ο κ. Ομπάμα μίλησε με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Ιταλίας για να σχεδιάσουν κοινή στρατηγική. 

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι άνδρες του πρέπει να ενημερωθούν, με πολύ σαφείς όρους, για το τίμημα που θα πληρώσουν εάν συνεχίσουν τους σκοτωμούς. Πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν πάραυτα.

Θα ήταν καλύτερα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις, αλλά αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη μπορούν να παγώσουν αμέσως τις καταθέσεις τις Λιβύης στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες και να συνεργαστούν ώστε να την αποκλείσουν από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αρνηθούν τις θεωρήσεις διαβατηρίων κορυφαίων Λίβυων αξιωματούχων και υποστηρικτών της κυβέρνησης. Η Ευρώπη, που πωλεί όπλα στη Λιβύη, μπορεί να επιβάλει εμπάργκο όπλων. Η Ουάσιγκτον έχει και πιο ήπιους τρόπους να ασκήσει πίεση, να εμποδίσει π. χ. τις στρατιωτικές επικοινωνίες. Θα έπρεπε να το κάνει. Η Λιβύη, που μόλις εξήλθε από χρόνια απομόνωσης, πρέπει να αντιληφθεί ότι μπορεί να καταλήξει εκ νέου σε πλήρη απομόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: