"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η... γεννήτρια (!!!) της Δημοκρατίας

Γραφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

«Η Ελλάδα είναι η γεννήτρια της Δημοκρατίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών φον Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Μπαν Κι Μουν στον ΟΗΕ.
Το είπε εκ παραδρομής ασφαλώς και μάλιστα απολύτως κατανοητής, αφού επί δώδεκα χρόνια και πλέον, ως ένας εκ των στενών συνεργατών του, συγχρωτίζεται σχεδόν καθημερινά με τον Γιώργο. Πάντως, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών η λέξη «γεννήτρια» αντικαταστάθηκε με τη «γενέτειρα»

Ισως να μην ήταν απαραίτητη η διόρθωση. Καιρός είναι να φρεσκάρουμε λιγάκι τα χιλιοειπωμένα στερεότυπα για τη χώρα μας. Γενέτειρα, γενέτειρα, γενέτειρα -έχουμε ζαλίσει πια τους πάντες! Ας το κάνουμε γεννήτρια, έτσι για αλλαγή. Σε τελευταία ανάλυση, με την εξέλιξη της καθομιλουμένης και τη διαρκή πτώση του επιπέδου της δημόσιας παιδείας, δεν θα αργήσει η στιγμή όπου παρόμοια λάθη δεν θα ενοχλούν κανέναν...

Η Ελλάς διδάσκουσα
Στην αρχή ακούγεται σαν αστείο: η Ελλάς, ως γενέτειρα-γεννήτρια της Δημοκρατίας, προτείνει στους εταίρους της στην Ε.Ε. την ίδρυση Σχολής ή Κέντρου Δημοκρατίας στην Κρήτη, με σκοπό τη επιμόρφωση των Αράβων στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Οσο το σκέπτεσαι όμως τόσο η ιδέα ακούγεται ρεαλιστική. Οχι βέβαια επειδή μπορεί να ελπίζει κανείς σε ένα πολιτισμικό άλμα από τον αραβικό κόσμο, τουλάχιστον όμως η μετάβασή του από το σημερινό στάδιο των φυλών και των φατριών στο στάδιο των συντεχνιών και των συνδικάτων είναι εφικτή και δεν υπάρχει κανείς άλλος να τους τη διδάξει καλύτερα από τη σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: