"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Καντάφι oι φήμες και οι υποσχέσεις της Σαουδικής Αραβίας

Γραφει η ZEZA ZHKOY

Το χρήμα -κερδοσκοπικό και συντηρητικό- αναζητούσε εναγωνίως επενδυτικά καταφύγια στο ελβετικό φράγκο, στον χρυσό και αλλού. Ωστόσο, φήμες που κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτες ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είναι νεκρός, προκάλεσαν την αντίστροφη κίνηση. Παράλληλα, και οι ελπίδες που πυροδότησαν οι υποσχέσεις της Σαουδικής Aραβίας ότι θα αυξήσει την παραγωγή, συνέβαλαν προχθες στη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου. Νωρίτερα, η φρενίτιδα του πετρελαίου πήρε νέες διαστάσεις και εκτίναξε την τιμή του αργού τύπου Brent στα επίπεδα των 119,79 δολαρίων το βαρέλι.

Αρχικώς, πολλαπλό σοκ προκάλεσε αυτή τη φορά στις αγορές, η δήλωση της Λιβύης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει την παραγωγή πετρελαίου. Να επισημανθεί πως η Ευρώπη εισάγει περισσότερο από το 85% από τις εξαγωγές της Λιβύης. Η προειδοποίηση αυτή της Λιβύης και η εκτίμηση ότι η τιμή του αργού θα φθάσει μέχρι στο καλοκαίρι στα 170 δολάρια το βαρέλι, ώθησαν προχτες σε βίαια εκτίναξη την τιμή του πετρελαίου και σε πτώση το δολάριο έναντι του ευρώ.

Τη στιγμή που εντείνονται συνεχώς οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία από την πρωτοφανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οι ελπίδες της διεθνούς κοινότητας στρέφονται προς τη Σαουδική Αραβία, στο υπέδαφος της οποίας βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα «μαύρου χρυσού». Η δεδηλωμένη πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση, άμβλυνε τις αφόρητες πιέσεις που δέχονται επί του παρόντος οι αγορές.

Αλλά η σφαγή στη Λιβύη γίνεται αντικείμενο της αδίστακτης δράσης της διεθνούς κερδοσκοπίας που εκμεταλλεύεται το σύνδρομο των «γεωπολιτικών» κινδύνων και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Βεβαίως, και οι συντηρητικοί επενδυτές τρέχουν να σωθούν στα «ασφαλή καταφύγια» των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και του ελβετικού φράγκου καθώς δεν αντέχουν πρόσθετες απώλειες.

Ενώ το πετρέλαιο συνεχίζει να βυθίζει το δολάριο καθώς η κερδοσκοπία του πετρελαίου έχει τώρα αναθαρρύνει από την αποθέρμανση των πολλαπλών κινδύνων στην παγκόσμια οικονομία και αρχίζει να χτίζει θέσεις, η πτώση του δολαρίου επαναλήφθηκε  και έναντι του ευρώ. Σε ρόλο καταλύτη κατά του δολαρίου λειτουργεί ξανά η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Να θυμίσω ότι την Τρίτη 15 Ιουλίου 2008, το δολάριο είχε καταρρεύσει στο ιστορικό ναδίρ των 1,6038 δολαρίων ανά ευρώ, όταν είχαν κορυφωθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κραδασμοί από την τρελή πορεία των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008 το τρελό άλμα των τιμών του αργού πετρελαίου στα ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 147,27 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο στα 32,70 δολάρια το βαρέλι.

Η ευημερία εξακολουθεί να αποτελεί ουτοπία καθώς ο κίνδυνος από τα ισχυρά νομίσματα υπονομεύει κάθε προσπάθεια σταθερής ανάκαμψης των οικονομιών. Η Ελβετία απειλεί να επανέλθει στην πολιτική των παρεμβάσεων με στόχο να πυροδοτήσει την πτώση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, το οποίο ως νόμισμα «ασφαλούς καταφυγίου» προσελκύει τα διεθνή κεφάλαια. Η ελβετική κυβέρνηση ιδιαίτερα θορυβημένη από το σκληρό της νόμισμα επανεξετάζει την προσφιλή τακτική της υποτίμησης, προσφεύγοντας στις παρεμβάσεις και στις πρακτικές του παρελθόντος. Χθες το δολάριο κατέρρευσε στο ρεκόρ των 0,9240 έναντι του φράγκου, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την κρίσιμη ισοτιμία του ενός δολαρίου προς ένα ελβετικό φράγκο.

Οταν σε περιόδους οικονομικής αναταραχής και δεινής κρίσης χρέους όλοι επενδύουν στο νόμισμά σου, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά μόνον την ενεργή υποτίμησή του. Βεβαίως, οι Ελβετοί πράττουν ό, τι επιδιώκουν και άλλες κεντρικές τράπεζες οι οποίες τυπώνουν χρήμα για να ενισχύσουν την εθνική οικονομία τους, λαμβάνοντας μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» όπως αποκαλείται η περιβόητη πολιτική της «quantitative easing». Δηλαδή την πολιτική που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας και την έχουν ήδη επαναλάβει σε ένα δεύτερο γύρο. Η Fed εκτυπώνει ξανά νέο χρήμα για την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 600 δισ. δολαρίων, με αρνητική συνέπεια για το δολάριο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: