"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιρανή ηθοποιός κινδυνεύει να τιμωρηθεί με θάνατο

Φοβάται ότι η έσχατη ποινή για εκείνη θα είναι ο θάνατος. Φοβάται επίσης ότι όλα όσα περιγράφονται στην ταινία που πρωταγωνιστεί θα βγουν αληθινά. Η Κιάνα Φιρούζ, Ιρανή ηθοποιός, παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Cul-de-sac» στο Λονδίνο με τον φόβο της απέλασής της στο Ιράν

Η 27χρονη Φιρούζ υποδύεται μια Ιρανή ομοφυλόφιλη που ζητά άσυλο στη Βρετανία, γιατί οι ιρανικές αρχές την κυνηγούν. Ομως, η Βρετανία απορρίπτει την αίτησή της και τη στέλνει πίσω στο Ιράν, όπου η ομοφυλοφιλία είναι έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο. Το φανταστικό αυτό σενάριο βασίζεται λίγο-πολύ στην ιστορία της ίδιας της ηθοποιού, που όντας ομοφυλόφιλη είναι αντιμέτωπη με την προοπτική της επιστροφής στο Ιράν, εξαιτίας της συμμετοχής της στην ταινία.

Οι ιρανικές αρχές μάλιστα έχουν στην κατοχή τους υλικό από ένα ντοκιμαντέρ που η ίδια γύριζε στα κρυφά στην Τεχεράνη για την καταπίεση των ομοφυλόφιλων. «Θα τη σκοτώσουν», δηλώνει χωρίς περιστροφές ο σκηνοθέτης Ραμίν Γκουνταρζί Νετζάντ, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. «Θα τη συλλάβουν... Θα βασανιστεί. Μπορεί να εκτελεστεί, όχι γιατί είναι λεσβία, αλλά γιατί έχει ντροπιάσει το καθεστώς».

Κι όλα αυτά γιατί το φιλμ παραθέτει ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό πορτρέτο των ιρανικών αρχών. «Ισως να επιδιώξουν να την τιμωρήσουν για παραδειγματισμό», λέει ένας από τους νομικούς εκπροσώπους της Φιρούζ.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: