"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ολο και πιο νέους χτυπούν τα καρδιακά

Ολοένα και πιο μικρές ηλικίες εμφανίζουν στεφανιαία νόσο, ως αποτέλεσμα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και κυρίως του καπνίσματος και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες «ανταγωνίζονται» πλέον τους άνδρες, αφού ακολουθούν τις ίδιες βλαβερές συνήθειες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε ποσοστό 20% η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται με αιφνίδιο θάνατο.

Τα παραπάνω επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ερρίκος Ντυνάν» -και επόμενος πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας- Γιώργος Θεοδωράκης, σε ομιλία που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, με θέμα «Στεφανιαία νόσος και αρρυθμίες στον γενικό πληθυσμό».

Ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε σχετικά ότι παλιά το έμφραγμα εμφανίζονταν σε άτομα άνω των 45 ετών, ενώ πλέον απαντάται στις ηλικίες από 35 ετών και πάνω. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στις μέρες μας οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά στεφανιαίας νόσου στον βαθμό που -όπως είπε- συμπεριφέρονται σαν τους άνδρες και υιοθετούν τις ίδιες βλαβερές συνήθειες, ενώ τόνισε μάλιστα ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών έχουν λίγο πιο αυξημένα ποσοστά από τον ανδρικό πληθυσμό.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ερρίκος Ντυνάν», Γιώργος Θεοδωράκης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που υπάρχουν, η στεφανιαία νόσος στην Ελλάδα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τη Γαλλία, την Ιταλία και τις άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες.

Για το πόσο η στεφανιαία νόσος αλλάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών, ο κ. Κρεμαστινός απάντησε: «Εάν αλλάξει τον τρόπο ζωής του, καταπολεμήσει τους παράγοντες κινδύνου και πάρει και τα σωστά φάρμακα, η στεφανιαία νόσος συμπεριφέρεται σαν καλοήθης νόσος. Αν δεν τα κάνει αυτά, η στεφανιαία νόσος είναι ο πρώτος "δολοφόνος" -να το πούμε έτσι- του ανθρώπου. Αρα έχει δύο όψεις, σαν τον Ιανό, και εξαρτάται από εμάς να κρατήσουμε το πρόσωπο που θέλουμε».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: