"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πίτσα, πορνό και επανάσταση

Ο «πατερούλης» της Βόρειας Κορέας

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Ενα χελιδόνι προανήγγειλε τη γέννησή του και όταν είδε το πρώτο φως εμφανίστηκαν στον ουρανό δύο ουράνια τόξα και ένα καινούργιο αστέρι».
Στην επίσημη βιογραφία του, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ μπορεί να περιβάλλει με τόσο παιδαριώδη τρόπο τον εαυτό του με την αχλύ του μύθου και να γίνεται πιστευτός στη χώρα του. Αλλά έξω από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας, μια τέτοια πληροφορία δίνει μια πρώτη ιδέα για το είδος της καλτ φιγούρας που ηγείται ενός κομουνιστικού παραδείσου- αλίμονο- με πυρηνικά.

Η ημέρα των γενεθλίων του «Πολυαγαπημένου Ηγέτη» γιορτάζεται κάθε χρόνο με στρατιωτικές παράτες. Καθόλου παράξενο. Οπως συμβαίνει σε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, η γελοιότητα αποτελεί συστατικό μέρος της τραγωδίας. Σε μια χώρα που τη δεκαετία του 1990 θρήνησε ένα εκατομμύριο θύματα από την ασιτία, ο ηγέτης της ήταν σχεδόν ο μόνος πολίτης της με περιττά κιλά - για να το διατυπώσουμε κομψά. Στο πιο ολοκληρωτικό καθεστώς του κόσμου, η κρατική τηλεόραση μεταδίδει προγράμματα του τύπου «Ας κουρέψουμε τα μαλλιά μας σύμφωνα με τον σοσιαλιστικό τρόπο ζωής», δηλαδή ένα έως πέντε εκατοστά, όσο αρέσει στον Κιμ Γιονγκ Ιλ το μήκος της κόμης του. Και σε ένα κράτος που δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει πέρα από την επικράτειά του, οι επίσημες ιστοσελίδες του καθεστώτος ενημερώνουν τους πολίτες ότι το μαοϊκού τύπου σακάκι του έχει γίνει μόδα στον υπόλοιπο πλανήτη, κάτι που ασφαλώς αποδεικνύει τη «μεγαλειώδη εικόνα» του στο εξωτερικό.

Αντίθετα, πάντως, με τους πολίτες της χώρας του, ο «Πολυαγαπημένος Ηγέτης» ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ λατρεύει τα γαλλικά κρασιά και ειδικά το μπορντό, ενώ δεν λέει ποτέ όχι σε ένα καλό ουίσκι. Τα περιττά του κιλά- για να επιμείνουμε στην κομψή διατύπωση- οφείλονται στην αδυναμία του για την υψηλή γαστρονομία. Η σχέση του με το σούσι φτάνει στα όρια της εξάρτησης, το καθημερινό του μενού περιλαμβάνει καμιά δεκαριά πιάτα, τα οποία τοποθετούνται μπροστά του για να τσιμπάει λίγο από το καθένα. Η αγάπη του για την πίτσα τον οδήγησε να προσφέρει ένα σπάνιο δείγμα αυτού που μπορεί να αντιλαμβάνεται ως «φιλολαϊκή πολιτική»: τον περασμένο χρόνο επέτρεψε να ανοίξει στην Πιονγκγιάνγκ το πρώτο ιταλικό εστιατόριο.

Καταθέσεις 4 δισ.
Μήπως όλα αυτά δεν είναι παρά «λάσπη» στο πρόσωπο του «Πολυαγαπημένου Ηγέτη»; Είναι αλήθεια ότι εκτός από την αχλύ του μύθου, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ περιβάλλει τη ζωή του και με άκρα μυστικότητα. Πολλές από τις πληροφορίες που τον αφορούν διοχετεύονται στον δυτικό Τύπο κυρίως από τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Είναι πιθανό να έχει παντρευτεί τρεις- τέσσερις φορές και να έχει τουλάχιστον άλλα τόσα παιδιά. Δεν είναι σαφές εάν έχει συγκεντρώσει σε τράπεζες της Ελβετίας 4 δισ. δολάρια όπως έγραψε κάποτε η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ούτε εάν όντως έχει φτιάξει στη Βόρεια Κορέα πολυτελή καταφύγια σε κάποια από τα οποία υπάρχει πρόσβαση μόνο από ένα υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι πλη ροφορίες για τις συνήθειές του, όμως, προέρχονται από δυο σημαντικές μαρτυρίες: του ιάπωνα σεφ που φρόντιζε για το στομάχι του επί μια εικοσαετία και ενός ρώσου αξιωματούχου που τον είχε συνοδεύσει σε ένα ταξίδι του στη Ρωσία το 2001.

Από μια άποψη, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ δεν κάνει τίποτε περισσότερο από αυτό που έκαναν οι διάφορες νομενκλατούρες στα πάσης φύσεως κομουνιστικά καθεστώτα: απολαμβάνει τα αγαθά της μισητής Δύσης. Και δεν είναι μόνον οι πίτσες, τα σούσι και τα μπορντό. Η προσωπική του ταινιοθήκη περιλαμβάνει χιλιάδες ταινίες και αναρίθμητα πορνό. Τρελαίνεται για Ράμπο, Γκοτζίλα και Τζέιμς Μποντ αν και έγινε έξαλλος με το «Πέθανε μια άλλη μέρα» επειδή ο κακός της υπόθεσης ήταν Βορειοκορεάτης. Η αγάπη του για τις τέχνες επεκτείνεται και στην όπερα. Ο Κιμ υποτίθεται ότι έχει συνθέσει έξι έργα και διακονεί το είδος ως βαρύτονος. Κατά τ΄ άλλα, ο ιάπωνας σεφ περιγράφει στο βιβλίο του «Η μυστική ζωή του Κιμ Γιονγκ Ιλ» ένα κυκλοθυμικό «τέρας» που φλέρταρε με την αυτοκτονία όταν πέθανε ο πατέρας του, περηφανεύεται μάλλον αφελώς για επιδόσεις στο γκολφ που δεν έχουν πετύχει ούτε παγκόσμιοι πρωταθλητές και διακρίνεται από μια χονδροειδέστατη αίσθηση του χιούμορ. Ο ρώσος αξιωματούχος πάλι είχε μείνει εντυπωσιασμένος από το πολυτελές τεθωρακισμένο τρένο με το οποίο προτιμά να ταξιδεύει ο Κιμ επειδή τρέμει τα αεροπλάνα και τους ζωντανούς αστακούς που κατέφθαναν καθημερινά στο δυο εβδομάδων ταξίδι με ειδικές πτήσεις.

Η διάγνωση.
Για λόγους που ανάγονται στη σφαίρα της ψυχολογίας και μπορούν να εξηγηθούν και από τον μαζικό θρήνο που συνόδευσε τον θάνατο του Στάλιν, ο Κιμ λατρεύεται από πολλούς στη χώρα του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αλλάζει με μαγικό τρόπο τον καιρό και κάποιοι είχαν θυσιάσει τη ζωή τους όταν σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα όρμησαν στα φλεγόμενα σπίτια για να σώσουν τα πορτρέτα του από τις φλόγες. Η ψυχιατρική, πάντως, έχει σκύψει πάνω από την περίπτωσή του. Σύμφωνα με ιάπωνες ειδικούς, ο Κιμ πάσχει από τις έξι διαταραχές προσωπικότητας που βασάνιζαν τον Χίτλερ και τον Σαντάμ Χουσεΐν: σαδισμό, παράνοια, αντικοινωνικότητα, ναρκισσισμό, σχιζοφρένεια και σχιζοτυπική διαταραχή.

Από το 2006 ο «Πολυαγαπημένος Ηγέτης» έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή. Λέγεται ότι ο λόγος της εξαφάνισης είναι μερικά εγκεφαλικά, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για καρκίνο στο πάγκρεας. Σε κάθε περίπτωση, στις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του φαινόταν αρκετά αδυνατισμένος. Ετσι κι αλλιώς, στα εναπομείναντα κομουνιστικά καθεστώτα η εξουσία είναι οικογενειακή υπόθεση. Συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα όπως συνέβη στην Κούβα των Κάστρο. Ο «Πολυαγαπημένος Ηγέτης» διαδέχθηκε τον «Μεγάλο Ηγέτη» και πατέρα του. Πριν από λίγες ημέρες όρισε διάδοχό του τον 27χρονο γιο του Κιμ Γιονγκ- ουν. Κι επειδή η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να βρυχάται επικίνδυνα τώρα τελευταία, καλό είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα και για τον «Λαμπρό Σύντροφο»: σπούδασε στην Ελβετία και τρελαίνεται για τον «Εξολοθρευτή» του Σβαρτσενέγκερ. Παραμένει άγνωστο εάν σκοπεύει να τον μιμηθεί κιόλας.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: