"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ξανακηδεύεται ως ήρωας μετά απο 467 χρόνια (!) ο Κοπέρνικος

Με τιμές ήρωα ξανακηδεύτηκε στην Πολωνία ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ενάμιση χρόνο μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων του που βρέθηκαν σε έναν ανώνυμο τάφο. Η επίσημη ταφή του μεγάλου αστρονόμου πραγματοποιήθηκε μέσα στον καθεδρικό του Φρόμπορκ, όπου υπηρέτησε ως ιερέας και γιατρός, γεγονός που φανερώνει ότι η Καθολική Εκκλησία έχει αποδεχθεί, μετά από 467 χρόνια, την ιδέα του ηλιοκεντρικού συστήματος, που θέλει τη Γη να περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο και όχι το αντίστροφο.

Ο διάσημος αστρονόμος του 16ου αιώνα που καταδικάστηκε ως αιρετικός από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επειδή διατύπωσε την άποψη ότι τη Γη δεν είναι το κέντρο του Σύμπαντος πέθανε (1473-1543) πολύ πριν η ριζοσπαστική θεωρία του γίνει αντιληπτή από το Βατικανό.

Η δεύτερη ταφή έρχεται περίπου 18 χρόνια μετά την παραδοχή του Βατικανού ότι είχε άδικο να παραπέμψει στην Ιερά Εξέταση τον Γαλιλαίο, ο οποίος τόλμησε να υποστηρίξει την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου στις αρχές του 17ου αιώνα.

Το μοντέλο του Κοπέρνικου για τις κινήσεις των πλανητών βασίστηκε σε μαθηματικούς υπολογισμούς, καθώς το τηλεσκόπιο δεν είχε ακόμα εφευρεθεί την εποχή εκείνη. Ενα από τα διασημότερα έργα του, το «Περί των Περιστροφών των Ουράνιων Σφαιρών», εκδόθηκε λίγο πριν από το θάνατό του, αλλά κρίθηκε ως αιρετικό από τον Πάπα Παύλο τον 5ο το 1616.

Τμήμα του κρανίου του και άλλα οστά είχαν βρεθεί κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού του Φρόμπορκ το 2005, ενώ το 2008 τα ευρήματα ταυτοποιήθηκαν με εξετάσεις DNΑ που συνέκριναν τα οστά με μερικές τρίχες που είχαν βρεθεί μέσα σε ένα χειρόγραφό του.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: