"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ραντεβού εφοριακών έξω από τον ΟΠΑΠ για ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ με προμήθεια 10%

Τα «παράδοξα» της απάτης δεν έχουν τελειωμό. «Είναι καταπληκτικό πόσα λαχεία κερδίζουν οι εφοριακοί» σημειώνει ο επιθεωρητής. «Τα λαχεία αγοράζονται έξω από τον ΟΠΑΠ με προμήθεια 10%!» συμπληρώνει.

Ο λόγος; Πολύ απλά, με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούν τα εισοδήματά τους. Κάτι ανάλογο γίνεται με την εξαργύρωση μετοχών ή ομολόγων Δημοσίου, αφού ουδείς θα ελέγξει το πώς ακριβώς έγινε η αγορά τους. «Η διαδικασία του πόθεν έσχες είναι και χρονοβόρα και ατελής» τονίζει ο κ. Ρακιντζής, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ουσιαστικές κυρώσεις, αφού δεν δινόταν η δυνατότητα αυτόματης κατάσχεσης.

«Ο,τι κλέβεται δεν επιστρέφεται. Τελικώς το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» είναι μάλλον ρητορικό» σχολιάζει ο επιθεωρητής, εξηγώντας ότι τις περισσότερες φορές ο κατηγορούμενος έχει φροντίσει να εξαφανίσει τα... στοιχεία.

Βούληση
Τι πρέπει να γίνει τελικώς ρωτάμε τον κ. Ρακιντζή. «Απαιτείται συνεχής και καθαρή βούληση» μας λέει, αλλά προσθέτει πως «η ευθύνη είναι διάχυτη, είναι όλων μας. Πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς και τα πρόσωπα που τους στελεχώνουν».

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό, όταν ο κόσμος βλέπει πρόσωπα που κατείχαν θέσεις και εκπροσωπούσαν θεσμούς, ενώ παρανόμησαν, να είναι εκείνοι που πρώτοι από όλους πέφτουν στα μαλακά, ρωτάμε τον κ. Ρακιντζή, θυμίζοντάς του μάλιστα την περίπτωση της... «χορηγίας» της Siemens προς τον Τ. Μαντέλη.

Η απάντηση έρχεται άμεσα, πιστοποιώντας πως εκείνο που πρωτίστως απαιτείται είναι η βούληση. «Η ... δωρεά φορολογείται μας λέει» και διερωτάται «γιατί η εφορία δεν επιβάλει άμεσα φόρο δωρεάς, συνυπολογίζοντας και τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης;»

πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: