"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τρία νέα «όπλα» κατά της πρεσβυωπίας

Νέες τεχνικές για τη χειρουργική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας εφαρμόζονται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και εντός του 2010 θα είναι στη διάθεση όλων των οφθαλμιάτρων που ασχολούνται με τη διαθλαστική χειρουργική.

Αποτέλεσμα πειραματικών ερευνών των τελευταίων πέντε χρόνων στο Κέντρο Πρεσβυωπίας Κρήτης, οι τρεις τεχνικές που εφαρμόζονται σε κλινικό επίπεδο, θα παρουσιαστούν στο 43ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν:

Νέοι προσαρμοστικοί φακοί πρεσβυωπίας που τοποθετούνται μέσα στον οφθαλμό και μιμούνται τη φυσιολογική του λειτουργία.

Ενδοκερατοειδικά ενθέματα (μινιατούρες φακών από βιολογικά υλικά) που μοιάζουν με μικρό λέπι ψαριού και τοποθετούνται μέσα στον κερατοειδή.

Τεχνικές ψευδοπροσαρμογής, είτε με λέιζερ στον κερατοειδή, είτε με πολυεστιακούς ενδοφακούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οφθαλμολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ι. Παλλήκαρη, έχουν εφαρμοστεί πρωτόκολλα εξέλιξης, με 50-60 ασθενείς σε κάθε τεχνική, σε μερικά από τα οποία υπάρχει παρακολούθηση τριών χρόνων και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ικανοποιητικά.
«Σε έναν 60χρονο που είναι σε προστάδιο καταρράκτη, επιλέγεται η αφαίρεση του φακού, έστω κι αν έχει ικανοποιητική μακρινή όραση. Αντικαθίσταται με ενδοφακό, είτε πολυεστιακό είτε προσαρμοστικό, που αποκαθιστά για πάντα την πρεσβυωπία. Στα νεότερα άτομα προτιμώνται οι αναστρέψιμες τεχνικές. Στα άτομα μεταξύ 45-60 τοποθετούνται ενδοκερατικά ενθέματα, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν, χωρίς να επηρεάσουν την όραση και να αντικατασταθούν με έναν ενδοφακό, όταν προκύψει καταρράκτης», ανέφερε ο κ. Παλλήκαρης.

Σημειώνεται ότι στο 50% των σημερινών τεχνικών αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας έχει στόχο να κάνει μυωπικό το αριστερό μάτι του ασθενούς, καθώς κάποιος που βλέπει καλά μακριά με το δεξί και έχει 1,5-2 βαθμούς μυωπία στο αριστερό, βλέπει πολύ καλά και μακριά και κοντά, και δεν θα χρειαστεί ποτέ στη ζωή του γυαλιά πρεσβυωπίας.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: