"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χωρίς βίζα θέλει Βόσνιους και Αλβανούς η Κομισιόν

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους της Αλβανίας και της Βοσνίας που έχουν βιομετρικό διαβατήριο και επιθυμούν να μεταβούν σε κοινοτικές χώρες του χώρου Σένγκεν. Θέτει, όμως, προϋποθέσεις και αποφεύγει να προσδιορίσει από πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο

Οπως διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου η επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Τίρανα και το Σαράγεβο για την κατάργηση της βίζας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Η Επιτροπή, όμως, αφήνει να αιωρείται η ημερομηνία από την οποία θα αρθεί η υποχρέωση κατοχής βίζας για τους Βόσνιους και τους Αλβανούς.

Εναπόκειται στα κράτη-μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο να δώσουν οριστικά το «πράσινο φως», είπε η Σουηδέζα επίτροπος, εκτιμώντας ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ ενδεχομένως το φθινόπωρο.

Η Αλβανία και η Βοσνία είναι υποψήφιες για ένταξη χώρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι 27 αποφάσισαν να άρουν την υποχρέωση κατοχής βίζας για τους πολίτες της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου που μεταβαίνουν σε χώρες της ζώνης Σένγκεν, προκαλώντας την απογοήτευση των Τιράνων και του Σαράγεβο που έμειναν εκτός παιχνιδιού. Τώρα, ανοίγει ο δρόμος της κατάργησης της βίζας και για τις δύο αυτές χώρες, αλλά με ανοιχτή ημερομηνία... Οσον αφορά το Κόσοβο, πρέπει να περιμένει ακόμη.

Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει τις χώρες της Ε.Ε. εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, αλλά και τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: