"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Κατηγορώ" 36 ετων για τον Πολάνσκι

Του Dominic Lawson (TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ)

ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ που νάρκωσε και βίασε ένα 13χρονο κοριτσάκι συνήθως δεν δέχεται τη στήριξη του πολιτικού και καλλιτεχνικού κατεστημένου. Όμως ο Ρομάν Πολάνσκι ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του κόσμου.

Παρ΄ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Το 2003 δικαστήριο του Λος Άντζελες έδωσε στη δημοσιότητα την κατάθεση της Σαμάνθας Γκάλεϊ που είχε ληφθεί 26 χρόνια νωρίτερα, όταν εκείνη ήταν 13 ετών. Η μικρή που ήθελε να γίνει μοντέλο, περιγράφει ότι ο Πολάνσκι προσφέρθηκε να της τραβήξει φωτογραφίες για τη γαλλική «Vogue», στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον. Ο 44χρονος Πολάνσκι τής έριξε υπνωτικό στη σαμπάνια και επέμεινε να τον συνοδεύσει «στο διπλανό δωμάτιο».


Η μικρή θυμάται ότι ήθελε να φύγει, αλλά αυτός άρχισε να τη χαϊδεύει και να τη φιλά, ενώ εκείνη ζαλιζόταν όλο και περισσότερο. Στο τέλος τη σοδόμισε. Σήμερα η υπεράσπιση θα ισχυριστεί ότι η 13χρονη ήταν ώριμη για την ηλικία της και συναίνεσε. Ο Πολάνσκι, απ΄ όσο ξέρω, δεν εξέφρασε ποτέ τη μετάνοιά του για όσα έκανε, ενώ την περίοδο της παραπομπής του Μπιλ Κλίντον για την υπόθεση Λεβίνσκι είχε δηλώσει: «Υπάρχει διαφορετική δικαιοσύνη για τα δημόσια πρόσωπα απ΄ ό,τι για τους υπόλοιπους».

Το ερώτημα όμως σε όσους τον υπερασπίζονται είναι απλό: εάν ήταν η δική τους 13χρονη κόρη που ο Πολάνσκι νάρκωσε και βίασε, θα αισθάνονταν την ίδια συμπάθεια για εκείνον;

Δεν υπάρχουν σχόλια: