"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: O καημένος ο Νίκος και η πρόταση δυσπιστίας

 

Toυ Μάνου Βουλαρίνου

πρόταση δυσπιστίας(η) 1. αυτή που δεν έχει καμία σημασία, ασήμαντη, αδιάφορη, «ο αμυντικός του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα, η οποία όμως είναι πρόταση δυσπιστίας», 2. απελπισμένη απόπειρα να έρθει κάποιος στο προσκήνιο, «ο καημένος ο Νίκος έκανε άλλη μια πρόταση δυσπιστίας και, όπως ήταν αναμενόμενο, κανείς δεν του δίνει σημασία», 3. χάσιμο χρόνου, χασομέρι, «πρέπει να κάνουμε γρήγορα, καθώς δεν είναι ώρα για πρόταση δυσπιστίας»

Κατανοώ την αγωνία του συντρόφου Ανδρουλάκη. Δεν είναι λίγο να τρως τη σκόνη ακόμα και του Στέφανου με τα κολλητά ρούχα.

Από την άλλη, φοβάμαι ότι με την πρόταση της δυσπιστίας δεν θα καταφέρει τίποτα από όσα επιδιώκει, δηλαδή το εξής ένα: προβολή που θα βοηθήσει το κόμμα του να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις (πράγμα που θα τον κάνει να ελπίσει ότι όταν μεγαλώσει μπορεί να γίνει το αντίπαλον δέος στον Μητσοτάκη). Οι προτάσεις δυσπιστίας ή οι ψήφοι εμπιστοσύνης μπορεί να απασχολούν πολύ τον μικρόκοσμο των πολιτικών και των δημοσιογράφων, αλλά τους πολίτες τούς αφήνουν αδιάφορους από τη στιγμή που έχουν την αξία θεατρικής παράστασης και δεν αλλάζουν τίποτα απολύτως.

Υπ’ αυτήν την έννοια, ο σύντροφος Ανδρουλάκης θα έπρεπε να φροντίζει να αξιοποιεί πιο δημιουργικά τον χρόνο του κάνοντας πράγματα που στα αλήθεια μπορεί να τον ωφελήσουν. Θα μπορούσε π.χ. να ξεκινήσει μαθήματα αγγλικών ή ορθοφωνίας.

Ακουσα μια άποψη σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση επειδή δεν έχει συμμαχίες στη Βουλή. Κοιτώντας το ποιοι άλλοι βρίσκονται στη Βουλή, νομίζω ότι η κυβέρνηση καλά θα κάνει να μη συμμαχήσει με κανέναν τους.

Είδα το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με το «τελεσίγραφο Κασσελάκη» και τη φωτογραφία του που είναι ντυμένος φαντάρος, αλλά σε αντίθεση με πολλούς συμπολίτες δεν νομίζω ότι πρόκειται για εσκεμμένη γελοιοποίηση. Απλώς ο Στέφανος με τα κολλητά ρούχα…

 

 είναι τόσο αστείος που είναι αδύνατο να μη γελοιοποιηθεί ακόμα και από τους υποστηρικτές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: