"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΚΗΦΗΝΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΚΟΥΛΟ-ΧΑΝΕΙΟ: Πότε θα μπει τάξη;

 


Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχει ένα όριο στην μπαχαλοποίηση της χώρας από την ανομία, την αυθαιρεσία και τη φοβία που έχει επικρατήσει σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά επίπεδα. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ειδήσεων ή γεγονότων που εκθεμελιώνουν κάθε έννοια χρηστής διοίκησης ή ορθολογικής λειτουργίας ενός κανονικού κράτους. Ανόητες κινήσεις, ασυνάρτητες διοικητικές ενέργειες κι ένας δημόσιος τομέας που έχει χάσει τελεσίδικα την όποια σοβαρότητά του κατακλύζουν την πραγματικότητα της χώρας και οι πολίτες καλούνται να οριοθετήσουν τη ζωή τους χαράσσοντας πορεία μέσα στο υπαρκτό αυτό χάος!

Κλασικό παράδειγμα το ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο. Που τελευταία «ανακαλύφθηκε» πως απειλείται από την ενδεχόμενη παρουσία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Δηλαδή τι απειλείται ακριβώς;

 Το απελπιστικά χαμηλό επίπεδο σπουδών, λειτουργίας και μάθησης στο οποίο έχει κατακρημνισθεί;

Το αποκαλυπτικό βιβλίο του Κίμωνα Χατζημπίρου, «Θερμοκήπιο Κρίσεων: «Βαθύ» Πανεπιστήμιο ή αριστεία;» (Επίκεντρο, 2024), αποκαλύπτει σε όλες σχεδόν τις αποκρουστικές του διαστάσεις το φαινόμενο. Τρομοκρατία, βία, απροσπέλαστοι για φοιτητές και καθηγητές χώροι, ελλαττωματική μάθηση, ενοχοποίηση της αριστείας και τόσα άλλα διανθίζουν την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα.

Ξεκίνησαν τελευταία κινητοποιήσεις εναντίον της παρουσίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για να μην αποκαλυφθεί προφανώς η γύμνια και η απωθητικότητα των κρατικών. Το φαινόμενο της υπάρχουσας αυθαιρεσίας διατρανώθηκε με τη διακοπή λειτουργίας για ένα διάστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του πανεπιστημίου. Ο server όμως του ιδρύματος ήταν απόλυτα προφυλαγμένος από ασφαλή συστήματα που ήταν αδύνατον να παραβιασθούν χωρίς τη συνεργασία κάποιων «από μέσα». Θα μείνει όμως κι αυτή η πράξη δολιοφθοράς, εναντίον της νεότητας της χώρας, ατιμώρητη; Εδώ θα φανεί το σθένος και η αποφασιστικότητα της αρμοδίων και της κυβέρνησης…

Ενα άλλο δείγμα της αποσάθρωσης αυτού που λέγεται κράτος είναι η ουσιαστική αθώωση του υπεύθυνου της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, με εκρηκτικό μηχανισμό πριν από λίγα χρόνια! Εχοντας εξασφαλίσει αναστολή ποινών του για άλλες παρόμοιες επιθετικές ενέργειες (κατά Σόιμπλε και ΔΝΤ) και τώρα κρίθηκε ένοχος, αλλά με αναστολή της ποινής κάθειρξης. Δηλαδή, θα βρίσκεται ελεύθερος γύρω μας να απολαμβάνει την ωρίμανση των ιδεών του!! Τρεις παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες, τρεις καταδίκες, αλλά απολαμβάνει τον αέρα της ελευθερίας…

Γιατί λοιπόν και κάποιος νέος ηθοποιός να μη χαίρεται με το ποιητικό του επίτευγμα, που ουσιαστικά παρακινεί σε βία κατά δημοσίων προσώπων («μέσα σ’ έναν σάκο βάλτε / Αδωνη και Πορτοσάλτε»).

Ουδείς ενοχλείται και οι αρμόδιες Αρχές σφυρίζουν αδιάφορα. Ενώ κάποιοι από εμάς είχαμε καταγγελθεί και συρθεί στα δικαστήρια για «πρόκληση βίας» όταν ασκήσαμε κριτική σε φονικές πρακτικές του Ισλάμ και στη μουσουλμανική μετανάστευση!

Το χάος και η επιλεκτική ατιμωρησία λοιπόν επεκτείνονται ή και διαφοροποιούνται από περίπτωση σε περίπτωση. Με κορυφαίο τελευταίο παράδειγμα…

 

 το «λάθος» που έκανε η ΔΕΗ χρεώνοντας υπερβολικό ρεύμα στους αγρότες! Και που το συνειδητοποίησε αφού αυτοί κινητοποιήθηκαν και οργάνωσαν μπλόκα στους δρόμους!

Ούτε γι’ αυτό δεν υπάρχει υπεύθυνος;

Δεν ήρθε η ώρα να μπει μια αναπόφευκτη τάξη στο χάος;

Το ζήτημα είναι από ποιον;

Δεν υπάρχουν σχόλια: