"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔο-ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Oπως με το κλίμα

 


Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Οτι στην πολιτική ζωή, γενικώς, εμείς οι Ελληνες έχουμε ένα πρόβλημα μέτρου, έλλειψης μέτρου, δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντιθέτως, μάλιστα, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως απόδειξη ελληνικότητας. Υπό το πρίσμα αυτό και εφόσον πρέπει να ξεκινήσουμε με τα καλά νέα, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι τα γεγονότα της εβδομάδας που διανύουμε μας εμπνέουν τουλάχιστον τη βεβαιότητα ότι η πολιτική ζωή του τόπου βρίσκεται στα χέρια γνησίων Ελλήνων, διότι η εξωφρενική υπερβολή ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε.

Κατ’ αρχάς, ήταν η υπερβολική αντίδραση της κυβέρνησης στο επίμαχο δημοσίευμα του «Βήματος», αντίδραση στην οποία οφείλονται εν πολλοίς οι διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα. Η ανάδειξη του μοντάζ, που δεν αμφισβητείται ότι έγινε, δεν είναι ανθρώπινο λάθος, όπως τα λάθη εκείνα που οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων. Ηταν μάλλον το αποτέλεσμα μιας βλακώδους ανθρώπινης παρέμβασης, που έγινε για λόγους περί των οποίων μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Δεν αξίζει τον κόπο να έχουμε μια απάντηση για αυτό;

Η κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν έχουν το ενδιαφέρον να γνωρίζουν ποιοι και γιατί διέπραξαν μια βλακεία που προκαλεί καχυποψία;

Αν λοιπόν και εκείνοι ενδιαφέρονται, όπως είμαι βέβαιος, γιατί εμείς να μη ρωτάμε;

Και ας πούμε, τέλος πάντων, ότι η κυβέρνηση το έχασε επειδή η υπόθεση των Τεμπών εξελίσσεται καταστροφικά στο επίπεδο της επικοινωνίας. Η αντιπολίτευση, όμως, αντί να αφήνει την κυβέρνηση να εκτίθεται, το έκανε και εκείνη λύσσα.

Λόγου χάρη, ο γνωστός για την ποιητική ευαισθησία του Νίκος Φαραντούρης, που τον εκτιμάμε ως αφοσιωμένο φίλο των Μουσών, είπε ότι θα ήταν «ευχής έργο αν η Ευρωπαία Εισαγγελέας έριχνε την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Πάει καλά ή τσακώθηκε με τις Μούσες και παραλογίζεται;

Από πότε οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς κρίνουν τη νομιμότητα των κυβερνήσεων των χωρών-μελών;

Και είναι, ας ληφθεί υπόψη, σύμβουλος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για θέματα Ευρώπης ο κ. Φαραντούρης.

Ισως τον ενέπνευσε η κυρία Τζάκρη με την ομιλία της στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, διότι η σιδηρά κυρία του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η λαϊκή εντολή της κυβέρνησης, το γνωστό 41% προ εννέα μηνών, «υπεξαιρέθηκε»!

Δεν είπε πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα η κυρία Τζάκρη, αλλά είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει την έρευνά της. Δεν αποκλείω επίσης η γνώση της να οφείλεται στη σχολαστικότητα με την οποία παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του ελληνικού λαού, για τον οποίο γνωμάτευσε στην ομιλία της ότι έχει αναπνευστικά προβλήματα, που θα τα ξεπεράσει μόνο αν απαλλαγεί από «την αντικοινωνική και αντιθεσμική πολιτική του Μηστοτάκη».

Τι να κάνουμε;

Είναι όπως με το κλίμα. Αν βρέχει, βρέχει και αυτό είναι, δεν μπορείς να το αλλάξεις. Υφίστασαι τη βροχή μέχρι να περάσει.

Δεν ξέρω ποιος μπορεί να βγει κερδισμένος όταν η πολιτική ακολουθεί την οδό της υστερίας, μπορώ να φανταστώ όμως…

 

 ποιοι θα είναι οι χαμένοι και σίγουρα θα είμαστε οι περισσότεροι…


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: