"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΛΑΓΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Περί συμβόλων

 


Του ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ

Ο νόμος απαγορεύει την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων ή συνδυασμών που χρησιμοποιούν σύμβολα της δικτατορίας της 21 Απριλίου.

Δεν μπορεί δηλαδή κάποιο κόμμα να κατέβει με έμβλημα τον φοίνικα που αναγεννάται από την τέφρα του, μολονότι πρόκειται για σύμβολο πολλών αρχαίων πολιτισμών, φυσικά και του αρχαίου ελληνικού, και αναφέρεται από τον Ηρόδοτο. Αλλά τον χρησιμοποίησε η χούντα και τον "έκαψε", όπως "έκαψαν" οι Ναζί τον αγκυλωτό σταυρό που κι αυτός είναι αρχαίο ινδοευρωπαϊκό σύμβολο.

Δεν το βρίσκω παράλογο.

Σύμβολα που έχουν συνδεθεί με την κατάλυση της Δημοκρατίας (βέβαια το είδος της Δημοκρατίας που καταλύθηκε ήταν για γέλια και για κλάματα, αλλά εν πάση περιπτώσει καταλύθηκε) δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή.

Απαγορεύεται επίσης και η χρήση του στέμματος. Προφανώς όχι από σεβασμό στον θεσμό αλλά από φόβο μήπως δημιουργηθεί πολιτική κίνηση με αίτημα την παλιννόστηση της Βασιλείας.

Κι αυτό το καταλαβαίνω, καθώς το Σύνταγμα έχει ορίσει ως πολίτευμα της χώρας την Προεδρευόμενη Δημοκρατία και απαγορεύει την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, μολονότι η έννοια του μη αναθεωρήσιμου άρθρου σηκώνει πολλή κουβέντα.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί επιτρέπεται σε ένα άλλο σύμβολο που αιματοκύλισε τη χώρα, που προκάλεσε περισσότερες καταστροφές, που έχυσε περισσότερο αίμα και διέπραξε περισσότερες φρικαλεότητες από τους ναζί (για να μην αναφερθούμε στις κτηνωδίες που συνόδευσαν την επικράτησή του σε διάφορες χώρες του κόσμου), να συμμετέχει στις εκλογές.

 Ναι, μιλάω για το σφυροδρέπανο.

Η δικτατορία των Συνταγματαρχών ήταν χειρότερη από τις σφαγές των συμμοριτών και τη σταλινική δικτατορία που…

 

 επέβαλαν στις περιοχές που είχαν καταλάβει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: