"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΟ-ΣΟΥΡΓΕΛΟ-ΝΕΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Εθνικά καραγκιοζιλίκια

 



Στην άνω φωτογραφία βλέπετε την ενδυμασία για την αφή της ολυμπιακής φλόγας όπως ήταν πριν.

Στην κάτω φωτογραφία «απολαμβάνουμε» τη νέα επιλογή της ολυμπιακής επιτροπής.

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι εμφανής όσο η απόσταση που χωρίζει μια αισθητική άξια λόγου με εκείνη που αντικρίζει κάποιος στα σουβενίρ, τα οποία πωλούνται στο Μοναστηράκι.

Η απόπειρα ένταξης στην ενδυμασία των γραμμών αρχαιοελληνικού κίονα είναι μια καθαρή αποτυχία, ενώ θυμηδία προκαλεί η οικτρή εικόνα του… κούρου με τα ροζ πέδιλα. Το όλον της σύλληψης των στολών είναι ένα οπτικό υβρίδιο από την ταινία «Μπάρμπι», το καρναβάλι Μοσχάτου και πάγκο με ρούχα σε λαϊκή αγορά (αν κι εκεί έχει πιο ωραία ενδύματα από αυτά που διάλεξε η ολυμπιακή επιτροπή).

Είναι κρίμα μια τόσο σοβαρή υπόθεση, όπως η αφή της ολυμπιακής φλόγας, να αντιμετωπίζεται με τέτοια ελαφρότητα. Επίσης είναι παράδοξο πώς στην ευχή έχει επικρατήσει το μπουρλέσκ ως κρατική και εν γένει «επίσημη» αισθητική πρόταση.

Από τη μία έχουμε το καραγκιοζιλίκι με το «Ζάρι», που υποτίθεται ότι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα (ενώ θα εκπροσωπήσει το αδιάκοπα διασυρόμενο κράτος μας) στη Γιουροβίζιονμ από την άλλη…

 

 έχουμε το φιάσκο με τις στολές για την αφή της ολυμπιακής φλόγας.

Οποία παρακμή

 

HMΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: