"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ένα ΑΡΡΩΣΤΟ νομοσχέδιο για την Υγεία

 

Toυ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ
 
Οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ είναι άθλιες. 

Επειδή όμως το Υπουργείο Υγείας δεν θέλει να τις αυξήσει, βρήκε τον πονηρό τρίτο δρόμο του σοσιαλισμού: δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του δημοσίου να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο.  

Αυτό προβλέπει το άρθρο 10 του νομοσχεδίου για την Υγεία. Λέει δηλαδή στον κρατικό γιατρό: μετά το 7ωρο ή το 12ωρο (αν έχει εφημερία) πήγαινε στο ιατρείο σου να συνεχίσεις τη δουλειά!  

Λέει και στον ιδιώτη: από αύριο θα έχεις και τον ανταγωνισμό των γιατρών του δημοσίου. 

Lose-lose situation, με μεγαλύτερο loser τον πολίτη

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που δημιουργεί.  

Αυτά συμβαίνουν όταν προσπαθείς κομπογιαννίτικα να λύσεις ένα θεσμικό πρόβλημα: πώς πρέπει να παρέχεται η δημόσια υγεία. 

Όλοι νομίζουν ότι είναι δωρεάν. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. 

Η δημόσια υγεία που το κράτος σε υποχρεώνει να πληρώνεις, θες δεν θες,...

 

 κοστίζει πανάκριβα και είναι κάκιστης ποιότητας. 

Δείτε τον πίνακα. Ημερήσιο κόστος απλού κρεβατιού (πρωτοβάθμιας) στα Κρέστενα (2011) 3.195 ευρώ. Μέσο ημερήσιο κόστος ΜΕΘ στην Ευρώπη 2.205 ευρώ!
 

Η λύση είναι το Δημόσιο να καλύπτει το κόστος των υπηρεσιών υγείας αλλά αυτές να παρέχονται από ιδιωτικούς φορείς συμβεβλημένους με το Δημόσιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: