"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


2022 και ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Η Ελλαδάρα μας το 2022 σε δέκα φωτογραφίες


 Του ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ

Δεν ξέρω πόσες λέξεις είναι μια εικόνα αλλά είμαι σίγουρος ότι από μια εικόνα μπορείς να καταλάβεις πολλά για μια χώρα. Πόσο μάλλον με 10 εικόνες οι οποίες αρκούν για να περιγράψουν το μεγαλείο της Ελλάδας και των Ελλήνων.

1. Η εικόνα είναι από εγκαίνια στην πολακογέννα αλλά θα μπορούσε να είναι από οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Πολιτικοί παράγοντες και ιερατείο στα ψηλά και οι ανάπηροι εκεί που τους έχει καταδικάσει η Ελλάδα να είναι (ή μάλλον λίγο καλύτερα γιατί η καταδίκη τους είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός).


 

2. Η Ακρόπολη από μόνη της περιγράφει το παρελθόν. Ευτυχώς το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις του, όπως αυτή εδώ του Μαΐου του 2022, καταφέρνει να την εντάξει στο ελληνικό παρόν.

Πανό από μέλη του ΚΚΕ στον βράχο της Ακρόπολης με συνθήματα κατά του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας, ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις
© EUROKINISSI

3. Αυτή η εικόνα από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα. Αποκτά περιεχόμενο όταν συνοδεύεται από την πληροφορία ότι είναι μια φωτογραφία από την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά την παρέμβαση του φοιτητικού κινήματος.

Θεσσαλονίκη - Καταστροφές από αγνώστους στο ισόγειο του Βιολογικού του ΑΠΘ όπου είχαν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης
© MOTION TEAM

4. Ένας δρόμος χωρίς εκπλήξεις είναι ένας δρόμος βαρετός. Οι ελληνικοί δρόμοι ειναι πολλά, αλλά βαρετοί δεν είναι.

Τραγέλαφος με ασφαλτόστρωση στην Ηλεία σε δρόμο με κολόνες της ΔΕΗ στη μέση

5. Έξω από το σπίτι της Πισπιρίγκου οι συμπολίτες δικάζουν, καταδικάζουν και φυσικά τραβούν φωτογραφίες και βιντεοσκοπούν. Γιατί χωρίς εικόνα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τίποτα δεν έχει σημασία.

Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα
© ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

6. Αυτή είναι η απούλητη πραμάτεια του μικροπωλητή ο οποίος μάλλον δεν έιχε πολύ καιρό στην Ελλάδα και νόμιζε ότι η συναυλία «ειρήνης» στα Προπύλαια έγινε για να στηρίξει τα θύματα της ρωσικής εισβολής.

Μικροπωλητής με ουκρανικές σημαίες στο Σύνταγμα

 

7. Καλά τα Ραφάλ αλλά αν δεν αγιάσει παπάς τίποτα, από τα σχολεία μέχρι τη Βουλή, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Τελετή υποδοχής των πολεμικών αεροσκαφών RAFALE στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

8. Το μεγαλείο του φοιτητικού αγώνα σε ένα πανό το οποίο αποδεικνύει ότι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα δεν κάνει εκπτώσεις στις διεκδικήσεις του. Θέλει και «δωρεάν» στέγαση (δηλαδή πληρωμένη από τους φορολογούμενους) και 300 ευρώ το μήνα στεγαστικό επίδομα.

Πανο φοιτητών για δωρεάν στέγαση και επίδομα

9. Μπορεί να μην της φαίνεται αλλά αυτή η παντούφλα είναι αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας. Βλέπετε, κάποτε έβαλε μέσα της το πόδι του ο Άγιος ο Σπυρίδωνας και από τότε η παντόφλα αυτή είναι θαυματουργός: κάνει συμπολίτες να την προσκυνούν και να τη λατρεύουν.

Οι παντόφλες της Ορθοδοξίας και ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

10. Πιθανότατα αυτή είναι η εικόνα που κάνει τις άλλες 9 άχρηστες. Ο συνδυασμός της πανέμορφης φύσης με ένα ναυάγιο και σκουπίδια είναι αρκετή για να σηκωθείς όρθιος και να αρχίσεις να τραγουδάς τον εθνικό ύμνο. Και μπράβο σου.

Σκουπίδια στην παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο
© Μιχάλης Μπάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: