Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ
Βλέπουμε τους πανεπιστημιακούς χώρους στην Κινσάσα και ντρεπόμαστε διπλά για τους δικούς μας. Βλέπουμε τις φοιτητικές εστίες στο Ναϊρόμπι και είμαστε σίγουροι πως δεν είναι κέντρα διακίνησης παράνομων ουσιών. Διαβάζουμε τις συνέπειες που υφίσταται ένας πολίτης αν δεν υπακούσει σε σήμα αστυνομικού τόσο σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στις ΗΠΑ. Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα που να αποδεικνύουν –χωρίς καμιά διάθεση γκρίνιας και μιζέριας– πόσο υστερούμε σε πολλούς τομείς απέναντι σε πολιτισμένες χώρες.
Εχουμε δύο πρόσφατα παραδείγματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν και αφορούν τον τρόπο που έδρασαν οι διωκτικές αρχές σε Γερμανία και Βέλγιο.
Στη Γερμανία, με μια ιδιαίτερα μεγάλη επιχείρηση που έλαβε χώρα σε πολλές πόλεις, εξαρθρώθηκε μια νεοναζιστική οργάνωση, με χιλιάδες μέλη και με σημαντικές προσβάσεις σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, που απέβλεπε στην ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό που θα πρέπει να θαυμάσουμε είναι το γεγονός πως μια τόσο σημαντική επιχείρηση κρατήθηκε απολύτως μυστική, δεν διέρρευσε τίποτα στα ΜΜΕ και το κυριότερο –αν και οι δράστες ήταν δικτυωμένοι στους μηχανισμούς ασφαλείας– δεν ενημερώθηκαν ώστε να προφυλαχθούν. Σε όλα τα στάδιά της η επιχείρηση εξάρθρωσης αυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη μυστικότητα.
Θυμάμαι πως όταν στην πατρίδα μας η ΕΥΠ ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο της Βουλής πως μέλος του Κοινοβουλίου συνομιλούσε με μέλη της Greek Mafia, αίφνης αυτό το μέλος διέκοψε τις συνομιλίες του με αυτά τα άτομα.
Στο Βέλγιο επί ενάμιση χρόνο –όπως γράφουν οι βελγικές εφημερίδες– παρακολουθούνταν όσοι ενεπλάκησαν στο Qatargate. Και σε αυτή την περίπτωση δεν διέρρευσε τίποτα και έτσι φτάσαμε στα γνωστά αποτελέσματα. Οι διωκτικές αρχές για να τεκμηριώσουν την υπόθεση χρηματισμού μελών του Ευρωκοινοβουλίου δεν άφησαν να διαρρεύσει τίποτα προς τα ΜΜΕ.
Στα σοβαρά κράτη, με τις σοβαρές υπηρεσίες, δεν υπάρχουν «βαθιά λαρύγγια». Και αν υπάρξουν, εντοπίζονται και υφίστανται τις βαριές συνέπειες των πράξεών τους.
Στην πατρίδα μας η ΕΥΠ έχει γίνει...
«σουρωτήρι» από παραμάγαζα και «βαθιά λαρύγγια», προς μεγάλη τέρψη της ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Παρά τις προσπάθειες, έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο για να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου