"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Η Black Friday των πολιτικών

 

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 Το βέβαιο είναι ότι κάποια Κυριακή µέσα στους επόµενους µήνες θα γίνουν εκλογές. Για την ακρίβεια θα αρχίσει µια µακρόσυρτη διαδικασία, που θα καταλήξει στον σχηµατισµό της νέας κυβέρνησης.  

Θα κρατήσει κάνα δυο µήνες αν όλα πάνε καλά. Κάτι σαν την Black Friday, που κρατάει εβδοµάδες ολόκληρες. 


Το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές δεν θα οδηγήσουν σε αλλαγή του πολιτεύµατος της χώρας. Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν θα οδηγήσουν και σε θεαµατικές αλλαγές του πολιτικού σκηνικού. Τίποτε δεν δείχνει ότι από τις κάλπες θα αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάµεις, όπως συνέβαινε στις εκλογικές αναµετρήσεις του καιρού της κρίσης

Επίσης βέβαιο είναι ότι ώς την ηµέρα που θα οδηγηθούµε στις κάλπες η ελληνική γλώσσα θα εξαντλήσει τις δυνατότητες παραγωγής υπερθετικών. Oλ’ αυτά είναι τόσο αναµενόµενα που καταντούν πληκτικά, όσο πληκτικές είναι και οι κατηγορίες, που όχι µόνον δεν αποδεικνύονται αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να αποδειχθούν. 

Αναµενόµενη είναι και η ευφορία που προκαλεί στους πολιτικούς και τα συναφή επαγγέλµατα η προκήρυξη των εκλογών. Στην πραγµατικότητα είναι η τέχνη που γνωρίζουν. Μ’ αυτήν ταυτίζουν την επαγγελµατική τους επάρκεια και την πίστη τους στη δηµοκρατία. Αυτό που τους δυσκολεύει και τους προκαλεί αµηχανία και προβλήµατα είναι ο χρόνος που µεσολαβεί ανάµεσα στις προηγούµενες από τις επόµενες εκλογές. Είτε είναι κυβέρνηση είτε είναι αντιπολίτευση.

Με αυτόν τον κοινό τόπο συγκρούστηκε ο Μητσοτάκης όταν επέµενε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Μια κυβέρνηση δεν ξέρει µόνο να κερδίζει εκλογές. Ξέρει να αξιοποιεί και τον χρόνο που της παρέχει η ψήφος. Τα λάθη, οι παλινωδίες, η µικροπολιτική είναι µέσα στο παιχνίδι. Θα έχουµε την ευκαιρία να µιλήσουµε γι’ αυτά, µη βιάζεστε. Οπως θα έχουµε την ευκαιρία να µιλήσουµε για την αδυναµία της αντιπολίτευσης να προτείνει λύσεις που θα διόρθωναν τα λάθη της κυβέρνησης. Και το γεγονός πως, αν και τίποτε δεν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να διεκδικήσει πρωτιά, από την άλλη όλα δείχνουν ότι δεν έχει καταρρεύσει

Προς το παρόν αρκούµαι στον χρόνο των εκλογών.  

Ο Τσίπρας ζητούσε εκλογές, όχι επειδή πίστευε πως θα τις κερδίσει ή επειδή βιαζόταν να αναλάβει προβλήµατα που ήξερε ότι δεν µπορεί να τα διαχειρισθεί. Ζητούσε εκλογές για να µπορεί να λέει ότι έσυρε τον Μητσοτάκη στις κάλπες κι ότι έχει αυτός τις πρωτοβουλίες στις πολιτικές εξελίξεις. 

Ακόµη και σήµερα που ο Μητσοτάκης άνοιξε το θέµα των εκλογών, ο Τσίπρας εξακολουθεί να ζητάει εκλογές. Φαντάζοµαι ...

 

 θα συνεχίσει να τις ζητάει ακόµη κι όταν ανοίξουν οι κάλπες.  

Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι µια πρώτη ήττα του Τσίπρα. Οφειλε να το έχει προβλέψει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: