"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ - Dylan Field: O μάγκας που στα 30 του πούλησε την εταιρία του στην Adobe για 20 ΔΙΣ ευρώ !!!

 
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Dylan Field ζούσε σε ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην αμμώδη περιοχή Mission District του San Francisco, όπου σταματούσε για ένα φλιτζάνι καφέ 1 $ στο δρόμο για τη δουλειά του.

Η εγκατάλειψη του κολεγίου ήταν αρκετά σιωπηλή–και ντροπαλή– που σε εκδηλώσεις δικτύωσης που διοργανώνονταν από πανταχού παρούσες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων της πόλης, ο κύριος Field συχνά στεκόταν μόνος και έπινε αμήχανα ένα ποτό.

Την Πέμπτη, η εταιρεία σχεδιασμού λογισμικού του, Figma, συμφώνησε να πουληθεί στην ανταγωνιστική Adobe Inc. για 20 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας ξαφνικά τον κ. Field, 30, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους ανθρώπους στον κόσμο της τεχνολογίας.

Η άνοδος της Figma, την οποία ο κύριος Field, ίδρυσε μαζί με έναν πρώην συμμαθητή του στο Brown University, ήταν γρήγορη ακόμη και στα πρότυπα της Silicon Valley.

Στις αρχές του 2018, η εταιρεία αποτιμήθηκε ιδιωτικά στα 115 εκατομμύρια δολάρια. 

Μέχρι πέρυσι, σε έναν άλλο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, αυτή η αποτίμηση είχε εκτιναχθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, επίπεδο που διπλασιάστηκε από τη συμφωνία της Adobe.

Η ταχεία ανατίμηση είναι αξιοσημείωτη καθώς οι τιμές για τις περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας, δημόσιες και ιδιωτικές, ήταν σε ελεύθερη πτώση τους τελευταίους μήνες.

Ο κύριος Field, σύμφωνα με επενδυτές και άλλους που τον γνωρίζουν, εξακολουθεί να κατέχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της εταιρείας, μαζί με βαρέων βαρών σε επιχειρηματικά κεφάλαια, όπως η Sequoia Capital και η Greylock Partners. Εάν έκλεινε η συμφωνία, ο κύριος Field θα ήταν δισεκατομμυριούχος. Και ναι είναι.

Σε μια συνέντευξη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο κ. Field είπε ότι ακόμη επεξεργαζόταν την κλίμακα των αλλαγών στη ζωή του. Ενώ η Adobe τον είχε προσεγγίσει πριν από αρκετούς μήνες για να ξεκινήσει συνομιλίες, ο κ. Field είπε ότι η ανακοίνωση προωθήθηκε αφού η ομάδα του άκουσε ότι η Wall Street Journal είχε αρχίσει να κάνει έρευνες. Είπε ότι ήταν ξύπνιος για μεγάλο μέρος της νύχτας καθώς έτρεχαν για να πάρουν νέα για τη συμφωνία.

Παρά την προσπάθεια αυτή, η αντίδραση της αγοράς στη συμφωνία ήταν κακή. Οι μετοχές της Adobe υποχώρησαν σχεδόν 17% την Πέμπτη, υποδηλώνοντας ευρεία αντίθεση των επενδυτών στην εξαγορά. Ο κύριος Field είπε ότι δεν ήταν ενοχλημένος.

«Αν αυτή η συμφωνία κατέρρεε αύριο, θα ένιωθα μια χαρά», είπε.

Ο κύριος Field μεγάλωσε ακριβώς βόρεια του San Francisco στην κομητεία Sonoma της Καλιφόρνια, μέρος της φημισμένης οινοπαραγωγικής περιοχής της περιοχής.

Όταν ήταν περίπου 3 ετών, η οικογένειά του αγόρασε έναν υπολογιστή και ο κύριος Field ξεκίνησε να τον χειρίζεται σαν αυτοδίδακτος και έφτασε στο σημείο να διδάσκει και τους γονείς του, είπε η οικογένεια.

Σύμφωνα με τον δικό του λογαριασμό, ο κύριος Field ήταν ένας ασυνήθιστος μαθητής, που κινδύνευε να το εγκαταλείψει μέχρι να ενταχθεί στην ομάδα ρομποτικής και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα κολεγίου στο γυμνάσιο. Απορρίφθηκε από το Πανεπιστήμιο Berkeley της California, Berkeley και αντ΄αυτού γράφτηκε στο Brown.

Κατά τη διάρκεια του νεώτερου έτους του, ο κ. Field έκανε αίτηση για υποτροφία που διοικείται από τον δισεκατομμυριούχο χρηματοδότη Peter Thiel. Η υποτροφία, που τότε δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή, πρόσφερε στους αιτούντες 100.000 $ χωρίς δεσμούς χρηματοδότησης εάν συμφωνούσαν να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να επιδιώξουν επιχειρηματικούς στόχους.

Έβαλε νέο λογισμικό για την τροποποίηση των drones για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και τη σύλληψη απερίσκεπτων οδηγών.

Ο κύριος Field έγινε δεκτός για την υποτροφία και έφυγε από τον Brown. Η εταιρεία drone δεν λειτούργησε, αλλά η επόμενη ιδέα του, το Figma, απογειώθηκε.

Ξεκινώντας με τον Evan Wallace, φίλο του Mr. Field από τον Brown, το Figma είναι μια πλατφόρμα επεξεργασίας γραφικών που επιτρέπει στους ανθρώπους να σχεδιάζουν έργα μαζί. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια από την ίδρυση μέχρι την κυκλοφορία ενός προϊόντος από την εταιρεία – μια περίοδος που δεν προμήνυε πάντα την επιτυχία που θα ερχόταν.

Το γραφείο της Figma βρισκόταν πάνω από ένα πολυσύχναστο μπαρ, και τις Παρασκευές, ξεκινούσαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα.


Το Figma, όπως και άλλες υπηρεσίες λογισμικού, αναπτύχθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πελάτες του περιλάμβαναν την Uber Technologies Inc. και την Square Inc., τώρα γνωστή ως Block Inc.  

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της Figma: Τα εργαλεία της που βασίζονται σε πρόγραμμα περιήγησης λειτουργούν ταυτόχρονα σε διάφορες πλατφόρμες, σε αντίθεση με ανταγωνιστικά προϊόντα που λειτουργούν μόνο σε επιτραπέζιους υπολογιστές ή εφαρμογές.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο κ. Wallace έφυγε από την εταιρεία. Ο κ. Field είπε ότι ο συνεργάτης του είχε καεί από τη δουλειά και ήθελε να δοκιμάσει νέα έργα. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον κ. Wallace για σχόλιο.

Φέτος, ο κύριος Field ήταν νέος πατέρας και η Figma ετοιμαζόταν για μια αρχική δημόσια προσφορά. Αυτό ήταν μέχρι να παγώσει η αγορά IPO. Η προσφορά της Adobe ήταν προτιμότερη από το να διακινδυνεύσει μια δημόσια εγγραφή, είπε ο κ. Field, ακόμα κι αν ορισμένοι μακροχρόνιοι θαυμαστές του προϊόντος έχουν εκφράσει απογοήτευση ότι θα απορροφηθεί από έναν παραδοσιακό τεχνολογικό γίγαντα.

Ο κύριος Field εξακολουθεί να προσαρμόζεται στο νέο καθεστώς

Όταν τον ρωτήσαμε εάν αισθάνεται ότι ανήκει πλέον στη κοινότητα της Silicon Valley...

 

 αποδοκίμασε.

«Δεν ξέρω», είπε. “Εσύ πες μου.”



Δεν υπάρχουν σχόλια: