"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ανάποδα!

 

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η συνθήκη που καλούμαστε να λειτουργήσουμε την τελευταία διετία αλλάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα. Εχω την εντύπωση ότι πριν ανακοινωθεί ένα μέτρο όπως η διατίμηση στην τιμή ενός προϊόντος, πρώτα πρέπει να έχει επιχειρηθεί να λυθούν οι αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα. Για να τις βρεις τις αιτίες και να επιχειρήσεις να τις αντιμετωπίσεις, πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι ειδικοί.  

Αν τα self test, που έχουμε γεμίσει όλοι τα σπίτια μας, είναι άχρηστα, πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες.

Αν τα rapid που έχουν μετατρέψει τα φαρμακεία της γειτονιάς μας σε διαγνωστικά κέντρα, είναι και αυτά άχρηστα, πρέπει επίσης να μας το πουν. 

Αν υπάρχουν άλλα κατάλληλα, για την παραλλαγή τεστ πρέπει άμεσα να τα προμηθευτούμε.  

Αντί να μαντεύουν από «τηλεοπτικού άμβωνος» τον αριθμό των κρουσμάτων των επόμενων ημερών, καλό θα ήταν να αποφανθούν με ασφάλεια ότι «αυτό το τεστ είναι το σωστό σε αυτή την περίπτωση». Στην «άλλη περίπτωση είναι άλλο το τεστ». Αν δεν υπάρχει τεστ που να βρίσκει τις παραλλαγές των ημερών, καλό είναι επίσης να το πουν.

Αλλιώς θα επικρατήσει παράνοια. Πανικός. Συγκρούσεις. Οικογένειες θα τσακωθούν μεταξύ τους και υπάλληλοι με τα τμήματα προσωπικού των επιχειρήσεων που εργάζονται. Και τέλος τέλος μια νέα αμφισβήτηση όσων αποφασίζονται. Και εντέλει χαλάρωση καταστροφική για τις επόμενες καμπές της πανδημίας. 

Ολα αυτά πάνε να δημιουργηθούν αυτές τις μέρες και ο μόνος που ασχολείται είναι ο λιγότερο αρμόδιος: Ο υπουργός Ανάπτυξης. Θα πει εύλογα, ο Αδωνις Γεωργιάδης και σε ένα ποσοστό έχει δίκιο, υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσω. Κάνουν όλοι ξαφνικά μοριακά τεστ pcr, αυτά είναι ακριβά και πρέπει να συγκρατήσω την τιμή τους. Το γιατί κάνουν όμως ξαφνικά όλοι μοριακά pcr τεστ, ουδείς δείχνει να ασχολείται.

Το κράτος συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνεται λέει διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Οφείλεις δηλαδή να μην πας στη δουλειά σου και αυτή έχει ενημερωθεί αυτόματα. Αρα όλα καλά μέχρι εδώ. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει το μεροκάματό σου.

Αν είσαι θετικός θεωρείσαι ασθενής, άρα τις πρώτες τρεις μέρες τις πληρώνει ο εργοδότης και μετά αναλαμβάνει φυσιολογικά το ασφαλιστικό ταμείο. Ο ΕΦΚΑ όμως δέχεται μόνο το μοριακό τεστ pcr για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.  

Λένε ότι αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τα επόμενα 24ωρα που θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση). Πέστε με περίεργο, αλλά...

 

 δεν θα έπρεπε να προηγηθεί η ΚΥΑ για την άρση της, παράλογης δεδομένου των συνθηκών, απαίτησης του ΕΦΚΑ; 

 Πρώτα μειώνεις τη ζήτηση ενός προϊόντος, βλέπεις πώς κινείται η αγορά από πλευράς προσφοράς και μετά αν και πάλι δεν έχει λειτουργήσει η αγορά, παρεμβαίνεις στην τιμή.  

Εχω την αίσθηση ότι τα πράγματα έγιναν ανάποδα. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος…



Δεν υπάρχουν σχόλια: