"Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο.
Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ.
Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο.
200 επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο.
Χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.
Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών.
Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα....".
Ο κ. Τσίπρας ανέβασε χθες στον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα την παραπάνω ανακοίνωση.
Να εξηγούμαστε. Η κυβέρνηση φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το "χάος" που δημιούργησε η κακοκαιρία αλλά αν κάποιος δεν δικαιούται να ομιλεί είναι αυτός που φέρει την πολιτική ευθύνη για μια εκατόμβη νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι ή τους 24 νεκρούς από τις πλημύρες στη Μάνδρα...
Αμφισβητείς την επάρκεια κάποιου στη διαχείριση μιας κρίσης όταν προβάλεις την προσδοκία πως μπορείς να προσφέρεις μια καλύτερη εναλλακτική λύση στη διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων. Όταν έχεις δοκιμαστεί και αποδειχτεί χειρότερος των περισσότερων που προηγήθηκαν δεν αποτελείς εναλλακτική λύση.
Υπό την έννοια αυτή η παρουσία του κ. Τσίπρα αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί διατήρησης της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη.
Είναι προφανές πως υπάρχουν ευθύνες της Πολιτικής Προστασίας και άρα της κυβέρνησης που την επέλεξε για τον αποκλεισμό χιλιάδων οδηγών στο λαμπρότερο πετράδι του ελληνικού εκσυγχρονισμού την "Αττική Οδό".
Ευθύνες υπάρχουν όμως και στην ιδιωτική επιχείρηση που την διαχειρίζεται και αν λειτουργούσε ορθά η δικαιοσύνη θα φρόντιζε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πελάτες.
Το λάθος της κυβέρνησης κυρίως έγκειται στο γεγονός πως διαχειρίζεται με όρους δημοσίων σχέσεων και πολιτικών εντυπώσεων ζητήματα που απαιτούν διαχείριση με κριτήριο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Τουτέστιν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποφεύγει την πεπατημένη των πολλών τελευταίων χρόνων να αποφεύγει να λαμβάνει αποφάσεις που "σπάνε αυγά"...
Η κυβέρνηση το Καλοκαίρι που πέρασε αντικατέστησε τους κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά που είχαν δείξει δείγματα αποτελεσματικότερης διαχείρισης από τους περισσότερους όσων προηγήθηκαν, προκειμένου να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.
Τόσο η αρχική επιλογή του κ. Αποστολάκη όσο και όσες επακολούθησαν με τους κ. Θεοδωρικάκο και Στυλιανίδη δεν φαίνεται πως έγιναν με κριτήρια επάρκειας στη διαχείριση κρίσεων αλλά με κριτήρια διαχείρισης της δημόσιας εικόνας και εσωκομματικών ισορροπιών.
Οι δηλώσεις π.χ. του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί μη επέμβασης σε κατάληψη Πανεπιστημιακής Σχολής γιατί αυτή είναι απόφαση Γενικής Συνέλευσης είναι τραγική υπόθαλψη παράνομης πράξης. Αν ζούσαμε σε κανονική χώρα θα έπρεπε να ζητηθεί η παραίτηση.
Εκ των υστέρων η παρέμβαση του πρωθυπουργού για αποζημίωση με 2.000 ευρώ όσων αποκλείστηκαν στην "Αττική Οδό" αποτελεί κίνητρο στην επόμενη κακοκαιρία να συνωστιστούν δεκάδες χιλιάδες σε ανάλογες συνθήκες.
Επιπλέον γιατί να αποζημιωθούν μόνο όσοι εγκλωβίστηκαν σε ιδιωτικούς δρόμους και όχι και αυτοί που αποκλείστηκαν σε δημόσιους. Μήπως με τους φόρους που έχουν καταβάλει δεν θεμελιώνουν ανάλογα δικαιώματα; Μήπως το κράτος δεν έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες...
Γιατί δεν υπάρχει ούτε μια ανάλογη απόφαση της δικαιοσύνης για καταβολή αποζημίωσης σε πολίτη είτε από δημόσια είτε ιδιωτική εταιρεία που απέτυχε να προσφέρει τις υπηρεσίες που προβλέπονται από τις υποχρεώσεις της;
Είναι προφανές πως...
η κυβέρνηση αντιδρά με νευρικότητα και τούτο αυξάνει τις πιθανότητες του ενός λάθους να ακολουθήσει κάποιο άλλο μεγαλύτερο.
Αυτή είναι η Ελλάδα όμως..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου