"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Τίποτατο καινούργιο

 


Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Αποχαρακτηρίστηκαν από ρωσικής πλευράς έγγραφα που αφορούν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και την εμπλοκή των Σοβιετικών σε αυτόν. Σε ένα έγγραφο ο Μολότοφ ενημερώνει τον Στάλιν για τη βοήθεια που απέστειλαν στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Βοήθεια οικονομική (100.000 δολάρια) και στρατιωτική. Οπως προκύπτει και από το ενημερωτικό σημείωμα του Μολότοφ, οι Σοβιετικοί ενίσχυαν τους Ελληνες συντρόφους τους με γερμανικό οπλισμό και αργότερα και με τσεχοσλοβακικό, για να μην εκτεθούν, στην περίπτωση που αυτός ο οπλισμός έπεφτε στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Ηταν μια πάγια τακτική τους, που δημιουργούσε όμως προβλήματα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΔΣΕ, τόσο στον τομέα των ανταλλακτικών όσο και σε αυτόν της εκπαίδευσης.  

Ολα αυτά, βέβαια, είναι γνωστά και το συγκεκριμένο έγγραφο ουδέν νέο προσέθεσε.

Σε άλλο αποχαρακτηρισμένο έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, οι Ζαχαριάδης και Βαφειάδης παραθέτουν στους Σοβιετικούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΔΣΕ, οι οποίοι, όπως γράφουν, κατατείνουν στην απόσπαση ελληνικού εδάφους.  

Και αυτό το έγγραφο δεν εισφέρει στην έρευνα κάτι το καινούργιο. Είναι γνωστό πως η Γ΄ Ολομέλεια του ΚΚΕ, που συγκλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1947, υιοθέτησε το γιουγκοσλαβικής εμπνεύσεως σχέδιο «Λίμνες» το οποίο, σε τελική ανάλυση, απέβλεπε στον εδαφικό διαχωρισμό της Β. Ελλάδας από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε συνταχθεί στην κυριλλική γραφή.

Συνεπώς και αυτό το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο δεν προσφέρει κάτι που δεν γνωρίζαμε. Mετά μια σύντομη περίοδο κατά την οποία τα σοβιετικά αρχεία –τα σχετικά με τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο– ήταν προσβάσιμα στους ερευνητές, στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν διαβαθμισμένα και ως εκ τούτου δεν ήταν ανοικτά στην ιστορική έρευνα. Η μετακομμουνιστική Ρωσία όταν άρχισε να ξαναβρίσκει το κομμουνιστικό, ιστορικό παρελθόν της και πάλι έκλεισε όσες ιστορικές πηγές υπήρχε πιθανότητα να αμφισβητήσουν την επίσημη σοβιετική ερμηνεία συγκεκριμένων γεγονότων. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατεύσει αυτό το παρελθόν, καθώς αποτυπώνει την κυριαρχία της στον θεωρούμενο σήμερα ζωτικό χώρο της τον οποίο και διεκδικεί.

Ας μην περιμένουμε, λοιπόν, τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που...

 

 αφορούν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, τα οποία δεν είναι ήδη γνωστά από άλλες πηγές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: