"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Όνομα αντικαταστάτη έχουν;

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Ταξινομώ διάφορα που διαβάζω. «Απέτυχε το επιτελικό κράτος.»  

Σωστά, ενώ αν αντί για μια διευθυντική ομάδα είχαμε τρεις ή έξι ή δώδεκα, είμαστε σίγουροι ότι η διαχείριση της κρίσης θα ήταν αποτελεσματικότερη. Αν αντί για έναν υπεύθυνο που είχε την ευθύνη, πιάνονταν από τα πέτα καμιά εικοσαριά για τις αρμοδιότητες, τότε στα σίγουρα η ταλαιπωρία των πολιτών θα 'χε μηδενιστεί κι όλα θα κυλούσαν μέλι-γάλα.

«Ιδού τι σημαίνει να έχουν ιδιώτες τους μεγάλους δρόμους.» 

Κατ’ αρχήν, αν δεν υπήρχε ο ιδιώτης δεν θα υπήρχε καν ο δρόμος. Το κράτος όταν τον έφτιαξε δεν είχε τα λεφτά για να τον κατασκευάσει. Οπότε πράγματι, αφού δεν θα υπήρχε καν, δεν θα γέμιζε με χιόνια και εγκλωβισμένα αυτοκίνητα. Αλλά πέραν τούτου, υποστηρίζουν δηλαδή με ειλικρίνεια πως αν η Αττική οδός ήταν κρατική, θα έμενε ανοικτή; Σαν την Μεσογείων ή την Κατεχάκη, ένα πράμα;

«Και γιατί να πάρουν αποζημίωση μόνο οι εγκλωβισμένοι της Αττικής οδού; Να πάρουν όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν.»  


Ο αιώνιος ΣΥΡΙΖΑ που όλοι αγαπήσαμε. Ανακαλύπτει λεφτόδεντρα μέσα σε κάθε χωράφι, ακόμα κι όταν αυτό έχει ένα μέτρο χιόνι. Για φανταστείτε το λίγο. Να βγει κρατική απόφαση «όποιος εγκλωβίστηκε στο χιόνι, παίρνει δυο χιλιάρικα.» Σαν τον Καραμανλή κάποτε στην Ηλεία που έδωσε τρία σε κάθε πυρόπληκτο κι από το βράδυ ως το πρωί διπλασιάστηκε ο πληθυσμός του νομού.

«Ο Στυλιανίδης απέτυχε, ο Χαρδαλιάς ήταν καλύτερος.»
 

Ναι, αλλά ας αποφασίσουμε παιδιά. Όταν είχαμε τον μπρουτάλ με τα γεμάτα στάμπες μπουφάν, δεν μας έκανε. Θέλουμε κάτι πιο εξευγενισμένο. Τώρα που έχουμε τον Κύπριο με τις υπέρκομψες κουστουμιές και το ευρωπαϊκό know how (αυτός έστησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας) πάλι δεν μας κάνει. Προς ποιο styling να κατευθυνθεί τώρα ο πρωθυπουργός; Για δώστε μια ιδέα, μπας και τον βοηθήσετε.

«Να παραιτηθούν να φύγουν οι ανίκανοι της κυβέρνησης που τα ‘καναν μαντάρα».  

Not bad ως ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, απλώς έχει ένα προβληματάκι. Να φύγουν οι σημερινοί κυβερνητικοί και να' ρθουν ποιοι;  

Αν υπάρξει ένας άνθρωπος που θα μου υποδείξει τον ΣΥΡΙΖΑίο ή τον ΠΑΣΟΚο που θα ναι καλύτερος στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κρίσεων, μα την Παναγία είμαι έτοιμος να το συζητήσω.  

Αλλά ...

 

όχι «να φύγουν» γενικώς, με όνομα αντικαταστάτη δίπλα. Για να μπορούμε να συγκρίνουμε.  

Για παράδειγμα, «να φύγει η κυβέρνηση και να έρθει η Δούρου στην Πολιτική Προστασία».



Δεν υπάρχουν σχόλια: