"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Yπαρξιακή προϋπόθεση ο διαχωρισμός Κράτους-Κομμάτων

 

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

1.-Όλα τα είδη επιστημών απορρίπτουν την γενετική συνέχεια ενός έθνους. Η ταυτότητα και η συνέχεια έχει πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Μια εθνότητα χαρακτηρίζεται απο την συνείδηση κοινής καταγωγής, κοινής ιστορίας, κοινή γλώσσα, πολιτισμός, θρησκεία, παραδόσεις. Κατά καιρούς οι Έλληνες ως έθνος προσδιόρισαν την συνέχειά τους και της προσέθεταν και δικά τους, επίκαιρα, χαρακτηριστικά.Ξαναδιάβαζαν, δηλαδή, την ιστορία τους και μέσα απο αυτην έβλεπαν στον καθρέπτη και τον σύγχρονο εαυτό τους.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά το 1821, που δεν είναι και μικρό χρονικό διάστημα, τι είναι ο Έλληνας και το κράτος που διαμορφώνει;

Είναι αυτή η ιλαροτραγωδία που βλέπουμε καθημερινά;
 

2.-Διάβασα θα δωθούν στους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό από 2000 ευρώ. Ας τους δοθούν και περισσότερα. Κανένα πρόβλημα. Με όλο τον σεβασμό στην ταλαιπωρία που υπέστησαν και που υφίστανται, μπορεί να εξηγηθεί γιατί αυτά τα 2000 ευρώ; Για να λειανθεί η αντίδρασή τους; Δηλαδή, η ανίκανη να διαχειριστεί την καθηερινότητά μας κυβέρνηση εξαγοράζει με ευρώ τους πολίτες; Είναι πολιτική αντίληψη αυτή ενός κράτους που επαίρεται για τον διαχρονικο πολιτισμό του;

Ίσως ο αντίλογος να είναι ότι δεν λειτούργησε σωστά η Αττική Οδός και πρέπει να αποζημιώσει τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν. 

Ας το αποδεχθούμε. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν προέβλεψε σωστά και δεν βρήκε την κατάλληλη πολιτική εγκατάλειψης των παραδοσιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας και νέων πηγών με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση να ανέβουν στα ύψη. Δεν κινήθηκε, επίσης κατάλληλα ώστε η χώρα να συμβληθεί με εταιρείες φυσικού αερίου την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην χρειάζεται σήμερα έναν μισθό για να πληρωθεί. Σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας τα προβλήματα απο την κρατική ολιγωρία είναι, μονίμως, πολλά και οι πολίτες ταλαιπωρούνται. Για όλα αυτά τι θα γίνει;

3.-Αν προσεγγίσει κανείς την έννοια της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει δραστηριότητες προστασίας των πολιτών σαν και αυτές που χρειάζονται σήμερα με τα χιόνια. Είναι ευνόητο, και αυτό φάνηκε απο την αποτελεσματικότητα του στρατού, ότι για την διαχείρηση τέτοιων ενεργειών τα κατάλληλα πρόσωπα δεν είναι κάποιοι πολιτικοί ή φίλοι πολιτικών που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ, ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ, ανάλογες κρίσεις. Οι στρατιωτικοί είναι πιο εξοικειωμένοι. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλοί ικανοί αφυπηρετήσαντες στρατιωτικοί. Γιατί δεν τους αξιοποιεί η πολιτεία επικεφαλής τέτοιων θεσμών;

Στο επιχείρημα ότι υπάρχουν και άλλοι που δεν είναι στρατιωτικοί αλλά σπούδασαν διαχείριση κρίσεων, ο αντίλογος είναι να τους πάρουν ως συμβούλους και αναλυτές. Η διαχείριση χρειάζεται εμπειρία πεδίου. Καλή η θεωρία αλλά η πράξη χρειάζεται πεπειραμένους ανθρώπους που έδειξαν στην πορεία τους ότι είναι ικανοί. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν.

Βεβαίως, θα παρουσιαστεί και η αποτυχία και στρατιωτικών σε τέτοιους θεσμούς διότι το ελληνικό κράτος μπορεί να περιγραφεί, μόνο, με τη λέξη “μπάχαλο”. Δυστυχώς, το μείζον ζήτημα είναι αν και ποιός μπορεί να κάνει κάτι εν μέσω τέτοιου “μπάχαλου”.

4.-Είναι ιλαροτραγικό το θέαμα να χρειάζεται ο στρατός για να καθαρίζει τους δρόμους. Γνωρίζω πως πολλοί θα πουν γιατί να μην το κάνει. Διότι η αποστολή του στρατού είναι άλλη. Να εκπαιδεύεται και να είναι ετοιμοπόλεμος. Το ότι χρησιμοποιείται να καθαρίζει τους δρόμους δείχνει την αμυντική ετοιμότητα της χώρας. Δεν θέλω σ αυτό να γράψω περισσότερα.

5.-Ας μην υποχωρήσουμε στην απόλυτη καταγγελία και αυτής της κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης, ως ανίκανης. Είναι ο μόνος τρόπος να πιεσθεί το ανεπαρκές, ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα να σκεφθεί ότι πρέπει...

 

 να δημιουργήσει κράτος το οποίο θα διαχωρίσει απο την πολιτική και τα κόμματα. Ο τρόπος γι αυτό είναι γνωστός. Χρειάζεται βούληση. Σ αυτό το κράτος θα πρυτανεύει η αξιοκρατία.

6.-Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου στην Ουκρανία. Με απλή λογική το ενδεχόμενο πρέπει να αποκλειστεί. Οι υπερδυνάμεις γνωρίζουν τα όριά τους. Ούτε η Ρωσία θα επέμβει, ούτε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Επιτέλους οι άφωνες, δουλικές κυβερνήσεις των ΝΑΤΟϊκών χωρών ας μιλήσουν. Μεταξύ αυτών και η ανύπαρκτη δική μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: